Happy singles
Happy singles
2 min

Narcistische man herkennen voordat hij je vriend wordt!

2 min
Heb je ook wel eens dat je een leuke vent tegen het lijf loopt, die vervolgens vooral heel graag over zichzelf praat? Is hij ongemakkelijk, extravert, een egocentrist of zelfs een narcist? Ga op onderzoek uit voordat jullie de volgende stap zetten!

Definitie narcist

Een échte narcist is op het eerste gezicht niet altijd even makkelijk te herkennen, omdat de eigenschappen vaak overeenkomsten met bijvoorbeeld extraverte personen. Je kunt niet op basis van een zelfverzekerde uitstraling of spiermassa een narcist aanwijzen. Wel zijn er andere kenmerken die je kunt herkennen. De Van Dale omschrijft narcisme als "Ziekelijke liefde voor zichzelf".

Hij is een echte charmeur

Narcistische mannen zijn vaak uiterst charmant en doen hun uiterste best om jou voor zich te 'winnen'. Hij geeft veel complimenten. Dit kan natuurlijk prettig zijn, maar wanneer het doorgetrokken wordt in het extreme dan heeft het iets manipulatiefs en is de charme er gelijk vanaf. Let goed op, vaak kun je deze vleierij wel herkennen. Probeer het dan niet weg te wuiven, maar laat je alarm bellen rinkelen!

Heeft geen echte vrienden

Wanneer je iemand net ontmoet is het lastig om vast te stellen, maar wanneer je iemand vaker hebt gezien dan kun je wellicht inschatten of hij échte vrienden heeft. Een narcist kenmerkt zich vaak in veel en losse contacten, maar echte diepgaande vriendschappen zal hij niet of nauwelijks hebben.

Zoekt vaak conflicten

Heeft hij snel ruzie, discussies of conflicten? Wees dan alert! Dit is namelijk ook een typisch kenmerk voor een narcist.

Hij laat je praten

Laat deze leuke man je veel praten en luistert hij aandachtig naar jou verhaal? Dat is in basis natuurlijk super fijn. Maar wanneer je hem verdenkt van narcisme, let er dan eens op of hij écht luistert of meer aan het mee hummen is (hmmm). Een narcist wil graag jouw verhaal horen om dit vervolgens als een soort data te analyseren en zal jouw zwakke punten in zijn voordeel in proberen te zetten. Vaak is dit een echte valkuil voor vrouwen omdat ze juist erg dankbaar zijn voor een man aan wie ze hun verhaal kwijt kunnen.

Geen empathie

Wanneer hij dus wel naar je luistert, maar geen empathie toont voor jouw verhaal of gevoelens dan moet je ook extra alert zijn. Vaak voelen ze geen of weinig emotie of spijt en een 'sorry' na een ruzie of irritatie kun je van deze man dan ook niet echt verwachten.

Bezitterig

Narcistische mannen zijn vaak bezitterig en willen niet delen. Dus ook jouw aandacht niet. Hij zal er dan ook alles aan doen om jouw voor zich te winnen en zal dit ook vervolgens ook duidelijk kenbaar maken aan de buitenwereld.

Blijf uit de buurt of zoek hulp

Uiteraard zal de mate van narcisme van invloed zijn op de tot uiting komen van de kenmerken. Denk je dat die leuke vent in de kroeg wel wat trekjes heeft? Blijf dan liever uit zijn buurt. Zit je midden in een relatie met een mogelijk narcistische vriend? Raadpleeg dan één van de vele bronnen op internet of zoek hulp. Vaak gaat hij voor kwetsbare vrouwen en uiteindelijk zal hij je niet gelukkig maken, hoe verleidelijk hij ook soms uit de hoek kan komen!

Foto: Shutterstock - Alberto Zornetta

Reacties
Categorieën