Sparkling couples
Sparkling couples
2 min

Je grenzen aangeven; heel belangrijk!

2 min
Wanneer je in de kroeg staat te praten en die leuke man legt iets te snel zijn hand op jouw billen, kan dat heel ongemakkelijk aanvoelen. Enerzijds is hij stiekem leuk en verleg je je grenzen doordat je een aantal drankjes op hebt, maar aan de andere kant vind je dit ook een beetje too much. Of je ervaart moeite om binnen je relatie 'nee' te zeggen, als je partner bijvoorbeeld wilt dat jij ergens mee naartoe gaat terwijl jij dat niet ziet zitten. Je wilt je hem of haar immers liever niet teleurstellen. Het zijn maar kleine voorbeelden, maar toch zijn we geneigd om niet altijd eerlijk onze grenzen aan te geven. Hoe pak je dit goed aan?

Weet wat je wilt

Als je al een tijdje single bent en je verlangt erg naar een man om je heen, kan het zijn dat je je grenzen verlegt. De aandacht die je op dat moment krijgt kan ervoor zorgen dat je verder gaat dan je eigenlijk zou willen, zo kun je bijvoorbeeld te snel je nummer geven of met iemand mee naar huis gaan. Maar, als je dit eigenlijk diep in je hart helemaal niet wilde kun je er achteraf misschien wel een vervelend gevoel aan overhouden. Of binnen een relatie kun je ook in een bepaalde rolverdeling belanden, waardoor bepaalde taken altijd bij jou liggen zoals schoonmaken of koken. Of als jullie iets ondernemen conformeer je je altijd naar de wensen van je partner. Niet perse een goede basis om vanuit te werken, zeker niet als je jezelf er niet goed bij voelt.

Luister goed naar intuïtie

Dus hoog tijd om daar eens bij stil te staan. Weet goed wat je wel en niet wilt en luister vooral naar je intuïtie. Als zich een onverwachte situatie of beslissingsmoment voordoet, dan is je intuïtie de beste raadgever om naar te luisteren. Wat zegt je gevoel? Op een later moment kun je het voor jezelf gaan analyseren waarom je iets wel of niet wilde en waarom je een bepaalde keus gemaakt hebt.

Voor jezelf opkomen, altijd en overal

Wanneer je beter weet wat je wel en niet wilt, geeft dat meer handvatten om voor jezelf op te komen. Je kunt situaties in een breder perspectief plaatsen, waardoor je je sterk en zelfverzekerder voelt. En tegelijkertijd vinden (de meeste) mannen het maar wat fijn als jij duidelijk bent. Ook als je al een tijdje aan het daten bent met iemand is het belangrijk om vanaf het begin je eigen grenzen te bewaken. Wanneer jij open bent, geef je hem de ruimte om dat ook te doen. Zo groei je langzaam maar zeker naar elkaar toe en kun je gezamenlijk ontdekken wanneer het moment daar is om de grenzen op te zoeken.

Het is de manier waarop je het zegt

Wij zeggen altijd: 'Nee, is ook een antwoord'. Soms kan dat wel lastig zijn, maar het gaat altijd om de manier waarop je iets brengt. Omdat je het moeilijk vindt om aan te geven dat je iets niet wilt, kan het het makkelijk gebeuren dat je met stemverheffing gaat praten of dat je de ander van iets beschuldigt. Probeer daarop te letten en dat te voorkomen. Dat jij iets niet wilt, hoeft nog niet te betekenen dat een ander dat ook niet mag willen. Beide is goed, jullie hebben gewoon andere behoeften. Probeer dat te accepteren en jouw behoeften uit te spreken en te onderbouwen. Zo kan de ander jouw beweegredenen ook begrijpen.

Accepteer ook de gevolgen

Dat een ander teleurgesteld of misschien wel boos is omdat jij je grenzen aangeeft, hoort er ook bij. Dus accepteer dat dat de gevolgen zijn. Als jullie meant to be zijn, dan zou dat helemaal niet uit moeten maken. Jullie zijn twee individuen met ieder een eigen mening en wensen. Maar in een relatie (vriendschappelijke relatie, liefdes relatie, in prille of vaste vorm) gaat het er immers om dat jullie allebei happy zijn en achter bepaalde keuzes staan. Dus go for it! Hoe zit het bij jou? Kun jij goed je grenzen aangeven? _________________________________ Lees hier alle blogs van Floor!

Foto: Shutterstock

Reacties
Categorieën