Sparkling couples
Sparkling couples
2 min

Help, ik heb een affaire. En nu?

2 min
Het ging eigenlijk veel sneller dan gedacht, het begon met onschuldig contact en nu zit je ineens midden in een affaire. Laten we eerlijk zijn, dit was aanvankelijk helemaal nooit je doel of wat je wilde. Waar is het dan toch misgegaan en hoe nu verder?

Wat is een affaire?

Wanneer valt iets onder vreemdgaan en wanneer onder een affaire? Als je een keer met een ander in bed belandt, is er niet direct sprake van een affaire. Maar als je vaker met elkaar gaat afspreken, dan kan het wel eens die kant opgaan. Eigenlijk kun je het zien als een romantische relatie die je met iemand anders aangaat dan je partner.

Oorzaak

Een affaire ontstaat niet zomaar, hoewel het misschien wel zo kan voelen. Als je helemaal gelukkig bent in je relatie, zal er geen affaire opbloeien. Het gebeurt juist op de momenten dat je relatie (tijdelijk) verzwakt is, je iets mist in je relatie/leven of wanneer je onzeker, boos of verdrietig bent. Dan kan er ineens iemand voorbij komen die jou de aandacht, liefde, spanning geeft die je nodig hebt en voor je het weet kun je daar moeilijk meer afstand van doen.

Spanning en verliefdheid

In het begin is alles leuk en spannend aan die nieuwe vlam. Hij/zij begrijpt je volkomen, geeft je de aandacht die je nodig hebt en heeft net datgene wat in jouw relatie ontbrak. Je voelt je als persoon weer helemaal opbloeien, je kunt alles aan en je wordt overspoeld door verliefde gevoelens. Toch moet je je ook beseffen dat deze verliefdheid niet voor altijd blijft bestaan en als je het echt met deze persoon wilt doorzetten, zal dit uiteindelijk ook een 'normale relatie' worden. Je bent toch ook ooit verliefd geweest op je eigen partner? Dus dan is de vraag, wat wil je ermee? Is deze affaire echt de moeite waard om je relatie op te geven en alles wat je hebt te verlaten? Een dubbelleven is misschien in het begin even spannend, maar uiteindelijk niet vol te houden. Je raakt verstrikt in een web van leugens en ook zal je geweten na verloop van tijd gaan knagen. Dit kan slapeloze nachten en een enorm schuldgevoel met zich meebrengen. En dan hebben we het nog niet eens over hetgeen je je partner aandoet. Het wordt dus zaak om te gaan besluiten wat je wilt, alle lijntjes openhouden is geen optie.

En nu?

Het wordt tijd dat jij gaat nadenken over wat je wilt en waardoor deze affaire heeft kunnen ontstaan. Wat is de onvervulde behoefte en wat kunnen jullie doen om dit te veranderen? Geregeld zit de onvrede niet alleen in de relatie, maar (ook) in het verdere leven. Bijvoorbeeld ongelukkig zijn op het werk, uitdaging missen, niet gezien worden etc etc. Als je verder wilt in je vaste relatie, dan is het zaak afscheid te nemen van de affaire en dit eerlijk op te biechten aan je partner. Hoe lastig dit ook is. Doe dit voordat de ander het ontdekt, dan is de weg terug nog lastiger. Een affaire is niet goed te praten en het is te begrijpen als je partner hier niet mee om kan gaan. Het is zelfs de meest genoemde reden waarom een relatie of huwelijk strandt.

Verdergaan na een affaire

Toch hoeft het niet perse het einde van je relatie te betekenen. Het kan namelijk zo zijn dat de relatie zo vastgeroest was, dat alleen iets heel ingrijpends dit kon veranderen. Het is geen goedkeuring, maar zie het als een eyeopener. Wees ervan bewust dat eerste periode ontzettend emotioneel en pijnlijk zal zijn voor alle betrokkenen. Jullie zullen allebei tijd nodig hebben om het voorval een plek te geven. Zoek hiervoor voldoende afleiding en blijf erover praten; met elkaar, een goede vriend/vriendin of eventueel met een psycholoog. Willen jullie proberen om samen verder te gaan? Dan is het heel belangrijk om te kijken wat er ontbreekt in de relatie of in je leven. Ben je hier enkel de dupe van of heb je hier zelf ook een aandeel in? Wat kun je veranderen? Hoe kun je dat aanpakken? Het is aan te raden om hier veel tijd en aandacht voor uit te trekken en hulp bij te zoeken van bijvoorbeeld een relatietherapeut. Sterkte!

Foto: Shutterstock

Reacties
Categorie├źn