Sparkling couples
Sparkling couples
4 min

Mijn vriend is saai; wat nu?

4 min
In het begin van je relatie spatte de vonken er vanaf; jullie waren allebei energiek en verliefd. Maar naarmate je langer in een relatie zit, kan het zijn dat je geregeld denkt 'hmmm, mijn vriend is saai'. En nu? Is er iets wat jij kunt doen of ga je hopen dat hij uit zichzelf verandert? Saai hoeft zeker niet het einde van je relatie te betekenen, maar je moet er wel moeite voor gaan doen om het weer leuk te maken.Wij proberen je hiermee op weg te helpen.

Wanneer is iemand eigenlijk saai?

Allereerst is het belangrijk om de definitie van saai vast te stellen. Want wanneer is iemand eigenlijk saai? Of belangrijker nog, wanneer vind jíj iemand saai? Is het saai als iemand graag thuis blijft, als je elk jaar naar dezelfde plek op vakantie gaat of is het pas saai als je elkaar weinig meer te vertellen hebt? Denk er eens over na wat jij nodig hebt en wat je precies stoort aan je partner. Zo kun je het probleem beter in kaart brengen en dus ook beter aanvliegen.

Hoe saai ben je zelf?

Voordat je alle schuld op hem afschuift, moet je ook eens proberen jezelf goed te reflecteren. Hoe leuk is jouw eigen leven (los van hem) eigenlijk? Moet hij jou gelukkig maken? Ben jij zelf altijd super energiek en vol leuke plannen? Vaak kan het gevoel dat je hem saai vindt, ook voortkomen uit het feit dat je zelf niet happy bent met je leven. Als dat zo blijkt te zijn, dan kun je het probleem op meerdere vlakken aanpakken.

Accepteer dat het gedurende de jaren voorspelbaar wordt

Je kunt er niet omheen dat gedurende de jaren jullie relatie voorspelbaarder gaat worden. Je leert elkaar immers door en door kennen dus er zullen weinig verrassingen meer zijn. Om het spannend te houden, moet je continu blijven vernieuwen (niet alleen met activiteiten, maar bijvoorbeeld ook met de seks), maar dit is zeker niet altijd even gemakkelijk. We zijn tenslotte toch gewoontedieren. Probeer dit ook een stukje te accepteren en te beseffen dat dit in andere relaties ook zo werkt. Het gras is niet altijd groener bij de buren.

Praat met hem

Probeer eens te bedenken wat je aanvankelijk leuk aan hem vond. Waarmee wakkerde hij dat vlammetje bij jou aan? Wanneer je dat helder voor de geest hebt, kan het helpen om te bepalen of dat saai zijn ergens door veroorzaakt wordt of al een beetje in hem zit. Ga vervolgens het gesprek met hem aan, maar ga hem niet gelijk van alles beschuldigen (onze relatie is zo saai of ik word gek van jouw saaiheid). Probeer een open gesprek te starten, waarin je aangeeft dat je het gevoel hebt dat jullie samen weer even nieuwe dingen moeten oppakken, nieuwe energie moeten krijgen. Wie weet ervaart hij zelfs hetzelfde.

Zie hem als een rustpunt

Is hij van nature een minder ondernemend type, dan is het lastig om hem compleet te veranderen. Maar niet getreurd, je vriend hoeft niet per definitie jouw bron van vermaak te zijn. Het kan juist ook zo zijn dat je bij hem helemaal tot rust kan komen omdat hij zo lekker zen is. Probeer hem eens te zien als iemand waarmee je lekker kunt relaxen en neem afstand van al die verwachtingen die je van hem hebt. Dan kun je hem ineens vanuit een heel ander perspectief zien, die waarschijnlijk ook nog eens een stuk positiever is. vriend-saai

Doe dingen onafhankelijk van hem

Het kan goed zijn dat jullie teveel tijd samen doorbrengen. Dan raak je vanzelf op elkaar uitgekeken en uitgesproken, waardoor het saaie gevoel eerder bovendrijft. Dus spendeer niet al je vrije tijd met hem, maar ga genieten van een stukje me-time. Het kan namelijk goed zijn dat jij eenmaal ondernemender bent en naast je relatie met hem, ben je tenslotte ook nog een individu. Dus ga daar eens de focus op leggen. Doe dingen waar jij blij van wordt; een cursus, shoppen, sporten, op pad met vrienden of zelfs een trip maken.. Je zult merken dat je weer meer energie krijgt, meer te vertellen hebt en je minder gaat storen aan hem. Je hebt immers een goed alternatief om jouw behoeften te vervullen.

Boost je relatie

Anderzijds is het ook niet de bedoeling dat jij nu volledig je eigen plan gaat trekken en jullie (nog meer) van elkaar vandaan komen te staan. Je moet tegelijkertijd ook zorgen dat jullie relatie weer een boost krijgt, zodat het wel leuk blijft. Eigenlijk moeten jullie daar samen voor gaan zorgen, alleen waarschijnlijk zal het eerste initiatief vanuit jou moeten komen. 1. Oude hobby's oppakken Het is belangrijk om hem in zijn waarde te laten en hem niet mee te sleuren naar dingen die hij gewoonweg niet leuk vindt. Dat werkt alleen maar averechts. Om hem enthousiast te krijgen kun je voorstellen om iets te gaan doen wat hij voorheen ook graag deed. Dat kan een bepaalde sport zijn of een leuke activiteit. Wat deden jullie in het begin van de relatie? 2. Nieuwe dingen Ook kunnen jullie samen nieuwe dingen ontdekken, bijvoorbeeld naar een nieuw restaurant te gaan, iets te gaan doen dat jullie nog nooit gedaan hebben (kies dan wel iets dat hij waarschijnlijk ook leuk zou vinden) of stel hem aan nieuwe mensen voor. Zo krijg je net weer even wat nieuwe energie en prikkels van buitenaf. 3. Datenight Plan samen een datenight in, bijvoorbeeld elke week, 1x per twee weken of 1x per maand. Deze avond houden jullie allebei vrij om iets leuks te gaan doen en jullie moeten om beurt een invulling bedenken. De activiteit kan groot of klein zijn, als jullie er maar even op uit gaan samen.

Blijf je trekken aan een dood paard? Trek dan ook de conclusie

Wil hij echt niet veranderen, merk je dat je geen stap verder komt en voel je je uitgeblust bij hem? Dan is het misschien goed om na te denken over serieuze stappen. Is dit iets wat je vol kan houden of is het beter om de relatie te beëindigen? Natuurlijk is zo'n beslissing ook weer afhankelijk kan de fase waarin jullie zitten, als jullie nog niet zo lang bij elkaar zijn is het weer een hele andere kwestie dan wanneer je getrouwd bent en kinderen hebt. Denk eens aan een relatiecoach of ga een goed gesprek aan. Hopelijk kom je met deze tips een stapje verder, succes!

Foto 1: Pexels Foto 2: Shutterstock

Reacties
Categorieën