Sparkling couples
Sparkling couples
2 min

10 kenmerken van een goede relatie!

2 min
Je bent al een tijdje samen en vraagt je af of je een gezonde relatie hebt. Natuurlijk kunnen wij dat niet op afstand bepalen en ieders wensen van een goede relatie zijn weer anders. Toch zijn er een aantal kenmerken die een sterke relatie kunnen aantonen. Lees ze hier!

1. Je vindt het leuk om elkaar te zien of dingen te ondernemen

Allereerst genieten jullie ervan om elkaar te zien en dingen met elkaar te ondernemen. Het maakt eigenlijk niet uit of het groot of klein is; het kan samen koken zijn of een strandwandeling maken, jullie maken er wat leuks van samen!

2. Vrienden en familie vinden dat jullie goed bij elkaar passen

Natuurlijk gaat het er vooral om of jullie gelukkig zijn, maar vaak zegt het wel iets als de belangrijke personen jullie een goed koppel vinden. Dan stralen jullie samen hetgeen uit wat positieve reacties oproept bij anderen.

3. Jij of hij hoeft niet te veranderen

De dop op de tandpasta doen of het vaatdoekje uitspoelen, dan zijn dingen die je de ander wel kunt aanleren. Maar in een goede relatie moet het niet zo zijn dat jij de ander naar jouw hand wilt zetten. Jullie zijn allebei een individu en niemand heeft 'de waarheid' of 'de perfecte ik' in pacht. Dus probeer de ander niet te veranderen en accepteer elkaar zoals je bent!

4. Jullie maken toekomstplannen

In een goede relatie is het normaal om samen plannen voor de toekomst te hebben of te maken. Fantaseren jullie over een gezinnetje of bespreken jullie het kopen van een huis of het openen van een gemeenschappelijke rekening, dan is er in ieder geval een lange termijn planning, serieuze insteek en vertrouwen.

5. Gelijkwaardig

Het is belangrijk dat jullie relatie gebaseerd is op gelijkwaardigheid. Jullie hebben allebei evenveel inspraak en er wordt goed naar elkaars wensen geluisterd. Vaak is het wel zo dat de één meer 'de broek aan heeft', maar het moet niet zo zijn dat deze over de ander heen loopt. gezonde-goede-relatie

6. Praat over seks

Niet voor iedereen is het altijd even makkelijk, maar het is wel heel belangrijk om samen over seks te praten. Wat vindt de ander ervan, zijn er nog wensen en wat vindt je wel of niet prettig. Zo kun je ook op dat vlak intimiteit stimuleren en versterkt het jullie intieme momenten.

7. Effectieve ruzies of discussies

Een ruzie of discussie hoort er helemaal bij. Geen probleem. Alleen moeten deze wel de intentie hebben om een situatie op te lossen of een gemeenschappelijke visie of basis te creëren waarin jullie je allebei kunnen vinden. Wanneer je het doel hebt om de discussie of ruzie te 'winnen', dan zit je verkeerd.

8. Vertrouwen

Een goede relatie is gebaseerd op vertrouwen. No need om telefoons, mails of zakken te checken. Heb je het gevoel dat je dit wel moet doen? Dan moet je echt even aan de bel trekken en jullie vertrouwen in elkaar terugvinden.

9. Balans tussen privé en samenzijn

Hoewel jullie natuurlijk graag samen zijn, is het ook belangrijk om zelf dingen te ondernemen. In een relatie waarbij jullie continu op elkaars lip zitten, bestaat je kans dat je vroeg of laat irritaties krijg. Zorg dat ieder ook zijn eigen sport, vrienden, hobby's of andere uitlaatkleppen heeft die los staan van de dingen die jullie samen doen.

10. De groei van een ander stimuleer je

Krijgt de ander een mooie kans of is je partner lekker bezig om zich te ontwikkelen? Dan stimuleer je dat. Zolang het niet ten koste gaat van jullie relatie, is het super belangrijk dat je ook als individu groeit en dat de ander daar blij mee is. Zo heb je allebei specifieke periodes waarin je floreert!

Foto's: Shutterstock

Reacties
Categorieën