Sparkling couples
Sparkling couples
3 min

Invloed van een kind op je relatie

3 min
Het krijgen van je eerste kind is voor ieder koppel een spannende gebeurtenis. Niet alleen krijg je er een hoop verantwoordelijkheid bij, maar eigenlijk verandert je hele oude leventje een beetje. Je lichaam is aan verandering onderhevig, impulsieve acties worden de kop in gedrukt en poepluiers zijn eerder regel dan uitzondering. Wij vroegen ons af wat de invloed van een kind op een relatie is en spraken daarover met Hagar ter Kuile, onderzoekster aan de Universiteit Utrecht.

Eerste kindje

Je bent in verwachting, net bevallen of aan het bespreken of jullie voor een kindje zouden willen gaan. Een spannende tijd. Naast dat het natuurlijk fantastisch is dat jullie relatie bestempeld wordt met een kleine spruit, zal het ook wat veranderingen met zich mee brengen. Vooraf kun je meestal niet volledig inschatten wat het krijgen van een kind voor jou en jullie als koppel met zich mee zal brengen en dat is logisch. Toch valt er door diverse onderzoeken al wel het een en ander over te zeggen. Ben je gelukkig, dan zou je alleen maar gelukkiger worden en andersom. Hoe werkt dat precies?

Wat doet de komst van een kind met je relatie?

Het krijgen van een kindje zal je relatie ongetwijfeld doen veranderen. Dit hoeft niet perse hele positieve of negatieve gevolgen voor jullie als koppel te hebben, het wordt gewoon 'anders'. Ter Kuile zeg hierover het volgende: "Hoe stabieler de relatie van te voren is, hoe beter ze de grote verandering aan kunnen. Je partner is opeens niet alleen je vriend of man, maar ook de vader van je kind. Zie je hem vooral als minnaar, dan ben je minder goed voorbereid. Met een kind heb je minder tijd en energie voor seks en romantische weekendjes weg. Stellen waarbij toewijding en intimiteit belangrijker zijn dan passie, doen het daarom beter". Koppels die gelukkig zijn, zullen een toename in relatiekwaliteit ervaren na de komst van een kindje. Helaas geld het andersom ook zo; ben je minder gelukkig, dan zal ook dit versterkt worden. Het krijgen van een kind is dus zeker geen oplossing om een relatie te redden, integendeel. invloed-kind

Verschil tussen mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen zullen het krijgen van een kind ieder op z'n eigen manier ervaren. De vrouw heeft al negen maanden de tijd gehad om het kindje te voelen en bij zich te dragen, maar na de geboorte kan de man het ook dicht bij zich houden. Vaak neemt de vrouw in de meeste gevallen de eerste verzorging op zich. Het is immers de vrouw die borstvoeding kan geven en nog na de geboorte een aantal weken zwangerschapsverlof heeft. Toch blijkt uit het onderzoek van Ter Kuile dat gelukkige mannen, na de geboorte van het kind, meer toewijding en passie in de relatie zullen ervaren dan voorheen. Daarnaast ervaren vrouwen een toename in hechtheid en intimiteit na de komst van hun kind. Toch gaat het niet vanzelf en zul je hard aan de bak moeten om alle ballen hoog te houden. Wat kun je zelf doen?

Wat kun jij doen op je relatie goed te houden?

Ter Kuile geeft tot slot nog een aantal persoonlijke tips om vrouwen op weg te helpen. Veel vrouwen zijn namelijk geneigd om na het krijgen van een kind alles op zij te zetten om zo maximaal de tijd te hebben om bij het kind te zijn. Toch blijkt dat juist het inbouwen van tijd voor jezelf belangrijk is om gelukkig te zijn en blijven. Daarom is het belangrijk om te proberen te blijven werken (uiteraard hoeft dit niet fulltime te zijn), te sporten en sociale activiteiten te ondernemen. Door het hebben van vrije tijd zal je hoger scoren op je relatietevredenheid en dat is weer van invloed op het geluk van kinderen en hun prestaties op school. Daarnaast is kwalitatieve aandacht en tijd voor je relatie, van groot belang. Blijf belangstelling in je partner tonen, niet alleen op het gebied van uiterlijk en seks, maar ook in elkaars werk en hobby's. We begrijpen dat je new born tijd en energie slurpt en dat het kind al snel onderwerp van gesprek wordt. Toch moet je proberen om ook andere activiteiten (al dan niet met je partner) te blijven ondernemen en interesse te blijven tonen in ieders leven. Let op je dat je rol als partner en vrouw niet klakkeloos overgaat in een moederrol, de rol van moeder krijg je érbij!

Succes ladies!

Voorop staat dat je natuurlijk lekker moet genieten en dat het niet in één keer van een leien dakje gaat. Neem de tijd om te wennen en valkuilen zijn ervoor om er weer uit te klimmen! Succes!   Heb jij nog tips voor andere vrouwen/moeders? Help elkaar en laat een reactie achter!

Foto 1: Shutterstock - Kotomiti Okuma Foto 2: Shutterstock - Syda Productions

Reacties
Categorieën