Happy singles
Happy singles
3 min

10 tips om over je ex heen komen

3 min
Een relatie beëindigen is heftig. Of je het nu zelf uitgemaakt hebt of je partner heeft besloten er een eind aan te maken, de pijn en het verdriet blijft voelbaar. Idealiter wil je zo snel mogelijk met deze emoties dealen. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om hierin stappen te zetten. Bij de één zal dit proces langer in beslag nemen dan bij de ander, maar niemand verwacht dat je binnen een week weer de oude bent. Onthoud dat en neem de tijd om er weer bovenop te komen. Wij proberen je hierbij de nodige handvatten aan te reiken.

1. Houd afstand

Het klinkt goed en vertrouwd om te zeggen: "We blijven vrienden", maar in eerste instantie kun je dit beter een beetje afhouden. Heel fijn als jullie nog goed door één deur kunnen, zeker als je nog dingen samen moet regelen of elkaar blijft tegenkomen. Maar dat betekent niet dat je de ander kunt bellen als je verdrietig bent of whatsappt als je dronken bent. Afstand houden is in eerste instantie het makkelijkst om de ander uit je systeem te krijgen.

2. Gun jezelf de ruimte om alleen te treuren

Je hoeft je emoties niet te onderdrukken of te negeren. Ze mogen er zijn. Dus laat die tranen lekker vloeien en neem de tijd om verdrietig te zijn. Accepteer dat het erbij hoort om je zo te voelen en neem hier ook de tijd voor. Het negeren van je emoties zal het proces van afscheid alleen maar vertragen.

3. Vrienden en vriendinnen

Naast het alleen treuren moet je je juist in deze periode omringen door vrienden en vriendinnen. Nodig ze bij jou thuis uit voor een pizza en filmavond of ga met elkaar de kroeg in. Ook als je hier in eerste instantie eigenlijk niet in de stemming voor bent. Je zult merken dat de positieve energie die zij meebrengen zal jou ook weer opbeuren.

4. Herinner de goede, maar ook de negatieve kanten van de relatie

We zijn geneigd om de mooie dingen van het leven te onthouden. Gelukkig maar! Zo was die studententijd fantastisch en neig je te vergeten dat je op zwart zaad zat en al die uren die je zwetend boven je boeken hing. Hetzelfde zal gebeuren met je relatie, de mooie momenten die jullie samen hadden zullen je bij blijven. Maar niet alles was rooskleurig, anders waren jullie vast niet uit elkaar gegaan. Probeer de relatie in eerste instantie niet te idealiseren, maar ook te kijken naar de dingen die je irritant vond aan de ander of die jou belemmerde in wie je wilde zijn of hetgeen je wilde doen.

5. Opruimen en opnieuw inrichten

Dit is het moment om je huis weer even een nieuwe inrichting te geven. Verwijder alle spullen van de ander en triggers die je doen herinneren aan de relatie (zoals foto's of souvenirs). Maak je huis weer 100% jou zodat dit helemaal jouw domein wordt! bloemen-huis

6. Verwacht een bumpy road

Liefdesverdriet is geen rechte weg van punt A (heel verdrietig) naar een eindstation (je bent gelukkig en er overheen). Het zal een lange weg worden met dagen dat je je goed voelt en dagen dat je een terugval hebt. Als het goed gaat zullen de goede dagen toenemen en de slechte dagen steeds minder worden. Maar ze mogen er nog altijd zijn. Schrik er niet van en wees op zulke dagen extra lief voor jezelf!

7. Omarm hetgeen wat tijdens de relatie onder druk stond

Er zijn altijd dingen die bij jezelf niet helemaal tot uiting kwamen omdat je onder tijdsdruk stond of simpelweg omdat de ander daar niks mee had. Misschien vond de ander het wel vervelend dat jij veel tijd doorbracht met vrienden of op je werk, had je eigenlijk nooit een rustig moment voor je yoga of meditatie-oefeningen. Dit is het moment om dit juist extra naar de voorgrond te schuiven. Pak jouw moment en doe hetgeen waar jij al die tijd geen of minder ruimte voor had.

8. Slapen en sporten

In deze periode zal je hoofd overuren maken om alles een plek te geven. Het is dan ook van groot belang om lichaam en geest in balans te krijgen. Ga daarom lekker sporten of buiten wandelen. Zorg dat je voldoende in beweging bent om je gedachten even op iets anders te richten, je zult zien dat het helpt. Daarnaast moet je voldoende slaap krijgen. Lukt het je niet om in slaap te vallen? Leg dan bijvoorbeeld een dagboek naast je bed om je gedachten van je af te schrijven.

9. Gebruik de energie voor positieve groei

Het beëindigen van een relatie zal waarschijnlijk een dosis adrenaline in je vrijmaken. Je staat op scherp en al je sensoren staan nu open. Probeer deze vorm van energie om te zetten in groei. Ga een cursus doen, shoppen of ga er lekker op uit om flink te investeren in jezelf.

10. Rebound

Tot slot is dit het moment om een echte rebound te hebben. Zorg dat je niet onverhoopt in een nieuwe relatie of scharrel belandt, maar gewoon even iemand ter afleiding is helemaal oke!
Reacties
Categorieën