Ruzies binnen een relatie zijn in principe helemaal niet erg. Sterker nog, een beetje frustratie op z'n tijd hoort er ook bij. Niet alles kan altijd koek en ei zijn. Een ruzie oplossen is daarbij wel van groot belang, zodat er niks in de lucht blijven hangen. Wij helpen je op weg!Het ontstaan van ruzie
Een ruzie ontstaat uit bijvoorbeeld een irritatie, opgekropt gevoel of bij onbegrip. Bij de één gebeurt dat eerder dan bij de ander, het is vaak een kwestie van een onderbuik gevoel. Ook je karakter en je eigenschappen spelen hierbij een rol. Bij koppels ontstaat vaak de eerste ruzie nadat de eerste verliefdheid een beetje over is en de roze wolk plaats maakt voor realiteit. Een belangrijke periode omdat juist nu de gezamenlijke normen en waarden worden vastgesteld en grenzen worden aangegeven. Een ruzie is daarbij uiterst normaal.
Ruzie is prima
Bij sommige koppels is ruzie de orde van de dag, terwijl bij andere stellen ruzie
not done is. Van de hele dag bekvechten wordt niemand blij, maar een ruzie op z'n tijd kan erg waardevol zijn. Je ervaart als mens immers emoties en het is goed deze te uiten. Dus wanneer je je verdrietig, onbegrepen of geïrriteerd bent, is het goed om deze kenbaar te maken in plaats van op te kroppen. Zo weet de ander wat jij ervaart en kan wellicht dit gevoel bij je wegnemen. Zo voorkom je opgekropte frustratie. Tijdens een ruzie geef je, bewust of onbewust, jouw grenzen en standpunten aan. Een houvast voor jouw partner en een leermoment voor jullie verdere relatie. Juist om deze reden is het belangrijk om niet van elk wissewasje een stampij te maken want dan worden echt belangrijke zaken ook minder snel serieus genomen.
Krijg helder wat jullie beide standpunten zijn
Tijdens een ruzie is het belangrijk om helder te krijgen wat ieders standpunten zijn. Waarom is de ander boos? Zorg dat je dit goed voor de geest hebt en dat je daarnaast je eigen visie helder onder woorden brengt. Waarom raakt het jou? Wat vind je vervelend? Hoe zou je het liever zien? Een ruzie tussen jullie is geen wedstrijd en het is ook niet de bedoeling dat er een 'winnaar' uit gaat komen. In plaats daarvan moeten jullie samen het conflict oplossen om zodat een vergelijkbare situatie, de volgende keer niet in een ruzie hoeft uit te lopen. Bovendien is het belangrijk om de ruzie op zichzelf te zien en niet als gelegenheid gebruiken om oude koeien uit de sloot te halen. Zo maak je er immers een onnodig groot en minder makkelijk oplosbaar probleem van.
Hou het bij jezelf
Jouw gevoel, mening of ervaring is geen feit. Het is hoe jíj het beleeft en jóuw waarheid. Een ander kan het heel anders ervaren of beleven. Daarom is het belangrijk om jouw gevoel vanuit jezelf te beschrijven; 'Ik heb het gevoel dat', 'In mijn beleving', 'Ik merk dat ik..'. Dus vermijd zinnen als: "Jij doet dit, jij doet dat verkeerd..'. Probeer ook onderscheid te maken tussen de ruzie en je partner als persoon. Jullie hebben nu een conflict, maar dat betekent niet dat hij als persoon irritant of slecht is. Zorg er tenslotte voor dat je geen anderen betrekt in jullie ruzie. Ga dus geen medestanders zoeken bij familie of vrienden, zo wordt iets wat jullie aangaat onnodig groot gemaakt en bovendien zal het jullie hinderen in het proces van goedmaken.
Goedmaken doe je zo!
Nu we besproken hebben dat het helemaal niet zo erg is om ruzie te maken, is het natuurlijk ook van belang om de ruzie weer bij te leggen. Het allerbelangrijkste is om het met elkaar uit te praten, waarbij de heftigste boze emoties even aan de kant gezet worden. Wanneer het niet lukt om die emoties de baas te zijn, kun je misschien beter even wachten met het uitpraten. Hoe is de ruzie tot stand gekomen, wat doet het met je, waarom ben je teleurstelt? Beantwoord deze vragen voor jezelf en voor de ander. Geef de ander ruimte om het goed te maken en wees niet te trots om excuses te aanvaren en aan te bieden op de vlakken waarop jij fout zat. Sluit een compromis in hetgeen waarin jullie van mening verschillen. Je hoeft de ander niet perse gelijk te geven, maar allebei een beetje water bij de wijn doen helpt al gauw een middenweg te vinden. Het is immers onmogelijk de ander te veranderen en je kunt niet altijd hetzelfde ervaren of bedenken. Ga er vanuit dat degene van wie je houdt niet handelt vanuit een slechte intentie, maar vanuit een andere belevingswereld. Diegene is er heus niet op uit om jou met opzet te kwetsen, maar heeft wellicht niet goed nagedacht. Geef daarbij je grens aan en de ander de gelegenheid excuses aan te bieden, bij voorkeur met een knuffel. Doe dit altijd voordat je gaat slapen of de ander vertrekt, laat ruzies nooit woekeren!
Foto: Shutterstock - Valeri Potapova