Sparkling couples
Sparkling couples
2 min

Wees gewaarschuwd; 5 veel voorkomende ruzies die je relatie kapot maken

2 min
Een ruzietje op z'n tijd is prima, het zet de wederzijdse belangen weer even op de kaart en je staat op voor hetgeen jij belangrijk vindt. Maar er zijn ruzies die -als ze vaak terug komen- je relatie kunnen laten wankelen of zelfs kapotmaken. Welke dat zijn? Dat lees je hier!

1. Ruzies over geld

Een veelvoorkomende ruzie gaat over geld. We hebben allemaal onze eigen opvattingen over manieren van uitgeven, sparen en investeren. Juist omdat het zo'n cruciaal onderdeel is van een relatie -het bepaald immers deels je toekomst-, is het ook zo'n gevoelig onderwerp. Probeer voordat de irritatie te hoog is opgelopen hier met regelmaat een open gesprek over te voeren waarin je je openstelt voor de ander zijn visie. Zorg dat je qua grote lijnen goede afspraken maakt en dat ieder een deel houdt om zelf vrij te besteden. Over dat vrije gedeelte hoeft de ander dan ook geen inspraak te hebben.

2. Slechte gewoontes

Irritaties om slechte gewoontes kennen we allemaal. Zijn vuile sokken liggen standaard voor het bed, zij laat de lichten aanstaan en hij maakt andere afspraken op jullie vrije middag. Niet nodig! Je partner is nou eenmaal een ander persoon, dus zal dingen ook anders zien of ervaren dan jijzelf. Dit is niet perse met slechte intenties. Dus je mag best een keertje je frustratie uitspreken, maar maak hier geen eeuwig durende ruzies over.

3. Jaloezie

Een vervelende eigenschap is het jaloers zijn, zowel voor jezelf als voor de ander. Vaak suggereert dit dat je bang bent om de ander kwijt te raken en/of onzeker bent. In de meeste gevallen is dit nergens voor nodig en is het juist belangrijk om de ander ruimte te geven om zelf dingen te ondernemen met vrienden. Probeer je jaloezie de kop in te drukken, want juist dit gedrag zal de sparkle doen afnemen en niet die ene persoon waar hij of zei een keertje in de kroeg mee staat te praten!

4. Ruzie om niks

Die eeuwige bekende ruzies. Om niks. De ene keer is het een irritatie over de tijd van thuiskomen, de volgende keer omdat hij zijn bord niet in de vaatwasser zet etc etc. Vaak weet je niet eens meer waar het in eerste plaats mee begon. Deze ruzies zijn ook gevaarlijk, omdat de kern ligt bij de frustratie om het gedrag of handelen van de ander en niet perse bij één situatie. Probeer in een eerder stadium aan te geven dat je irritatie ervaart, voordat je emmer al bijna overloopt. Dus: "Wil je zelf even je bord in de vaatwasser zetten" of "Ik vind het lastig als ik niet weet hoe laat je thuiskomt" in plaats van boos zitten wachten tot je eindelijk het sleutel in het sleutelgat hoort.

5. Kwesties over (schoon)familie

We kennen ze allemaal uit verhalen of eigen ervaring; de schoonmoeder of -vader die het bloed onder je nagels vandaan haalt. En je partner lijkt dat maar niet te begrijpen! Het helpt vaak om te bedenken dat hij is opgegroeid in zijn gezin en voor hem veel dingen heel normaal zijn, hij is het immers gewend. Besef ook dat je je schoonouders of familiestructuren nooit zal kunnen veranderen, dus zet gewoon even je pokerface op zodra je er bent en wees blij dat je er verder niet te veel mee hoeft.  

Foto: Shutterstock - Diego Cervo

Reacties
Categorieën