Laten we eerlijk zijn: bij elke relatie vliegt de vlam wel eens in de pan. Ruzies en discussies komen voor in de beste relaties en ontstaan volgens relatietherapeuten het vaakst door gebrek aan communicatie. Blijven praten is een super belangrijk relatietip, want wanneer je negatieve gevoelens richting je partner opkropt dan komt het er soms in één keer uit... met alle gevolgen van dien. Wil jij weten wat echte triggers kunnen zijn in een relatie? Lees dan hieronder wat de meest voorkomende ruzies zijn én hoe je deze kunt aanpakken.1. Huishoudelijke taken
Een vergeten was in de wasmachine, rommel op het aanrecht, achtergebleven glazen op de tafel… Achter veel gesloten voordeuren blijft al jaren het huishouden hét nummer 1 onderwerp van gekibbel. Vaak vindt de ene partner dat de ander te weinig doet, terwijl de ander juist het gevoel heeft veel te doen, maar er weinig credits voor te krijgen.
Oplossing: Spreek af wat een redelijke verdeling is van de huishoudelijke afspraken en maak concrete afspraken wie wat doet.
2. Social media
Een redelijk nieuw topic voor veel ruzies is social media en telefoongebruik. Partners kunnen zich irriteren aan elkaars schermtijd. Door constant met een telefoon bezig te zijn, kunnen er gevoelens van irritatie of zelfs jaloezie ontstaan. Zeker als je partner niet reageert wanneer je tegen hem/haar praat.
Oplossing: Maak bespreekbaar wat jullie van elkaars social media/telefoongebruik vinden. Maak desnoods concrete afspraken om de telefoon niet mee te nemen naar de slaapkamer of tevoorschijn te halen wanneer jullie aan het eten zijn. In dit artikel kun je lezen hoe je handig kunt
afkicken van je telefoongebruik.
3. Werk
Ambitie kan aantrekkelijk zijn, maar het kan jullie ook de kop kosten. Volgens relatietherapeuten is vaak overwerken of gestrest zijn door het werk, factoren die voor flink wat irritaties kunnen zorgen. Wanneer je opgeslokt wordt door je werk, ben je geneigd minder aandacht aan je partner te schenken. Dat verminderde gevoel van commitment kan twijfels in een relatie brengen.
Oplossing: Verwachtingsmanagement is hierin key. Zodra de één verwacht een quality time avond te hebben en de ander toch moet overwerken, zorgt dat voor frictie. Geef duidelijk aan wanneer je een hele drukke periode hebt en wat de ander daarbij kan verwachten. Als de ander dat niet ziet zitten, dan is het belangrijk om eens om tafel te gaan om jullie toekomstvisies te bespreken. Zorg dat je in het weekend in ieder geval samen iets gezelligs doet.
4. Geld
It’s all about the money. Geld is één van de meest prikkelbare onderwerpen binnen relaties. De één is een spaarder, de ander geeft het liever uit. De één betaalt zijn benzine van de gezamenlijke rekening, terwijl de ander dat privé doet. Er zijn nogal wat onderwerpen waarbij geld zorgt voor irritaties en scheve verhoudingen binnen de relatie.
Oplossing: Maak een gezamenlijke rekening waarbij jullie allebei elke maand een vast percentage van je salaris op storten. Zorg dat je gelijk inzichtelijk maakt welke kosten jullie van de gezamenlijke rekening betalen en welke privé. Probeer je niet te bemoeien met wat de ander met zijn/haar privégeld doet, jullie zijn immers individuen met allebei andere behoeftes. Hou dat zo!
5. Seks
De laatste veel voorkomende ruzie komt tot stand wanneer jullie libido of wensen in bed niet gelijk zijn. Dit kan voor frustraties aan beide kanten zorgen. Afwijzingen, het niet nader tot elkaar komen of juist het gevoel hebben “weer een keer te moeten” vormen niet bepaald een fijne basis voor een relatie en kan de nodige frustraties en irritaties opleveren.
Oplossing: Praat ook over dit onderwerp met elkaar. Leg uit wat je lastig vindt (om bijvoorbeeld af te wijzen of afgewezen te worden wanneer de ander geen zin heeft), waar je behoefte aan hebt, welke
seks gewoontes jullie aan kunnen passen voor spannendere momenten in de slaapkamer en wat jullie voor nieuws kunnen doen om er weer even nieuw leven in te blazen!