Sparkling couples
Sparkling couples
2 min

Marleen: Voor de rest alles goed met je?

2 min
Als men aan Meneer zou vragen om mij 'in 5 woorden te omschrijven', dan zou 'sarcastisch' één van deze 5 woorden zijn. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken.

That's me

Want sarcastisch, dat ben ik. Soms gebruik ik sarcasme om via een grapje iemand een soort van de waarheid te zeggen, een andere keer is het echt oprecht niet meer dan gewoon een grap. Lastig voor iemand die dit niet kan herkennen. Daardoor ook lastig in een relatie. Mannen denken tenslotte al vaak dat 'als een vrouw nee zegt, zij eigenlijk ja bedoelt en andersom ook'. Dit geldt dus ook voor sarcasme. Als ik zeg 'ga je lekker?' of 'voor de rest alles goed met je?', dan ben ik echt niet benieuwd naar hoe het werkelijk met iemand gaat. Dit is mijn manier om iemand duidelijk te maken dat hij/zij beter even normaal kan gaan doen. Daarom ben ik het ook niet altijd eens met de stelling 'tegenpolen trekken elkaar aan'. Het lijkt mij hoogst irritant als ik aan iemand vraag 'Voor de rest alles goed met je?', en diegene gaat dan zijn/haar hele levensverhaal aan mij vertellen. Doe. Maar. Gewoon. Niet.

Grenzen zijn er om aan te geven

Het beste op het gebied van sarcasme is om een partner te hebben die dit snapt, herkent en af en toe ook gebruikt. Het voorkomt irritaties, je kunt er samen om lachen en daarnaast houdt het je scherp. Als de ander jou een keer via sarcasme de waarheid zegt, weet jij meteen dat je de grens van de ander hebt bereikt. En grenzen zijn er tenslotte om aan te geven. Zo ben ik heel blij dat Meneer al vrij snel de grappen van de geen-grappen wist te onderscheiden en af en toe zelfs mijn eigen grappen tegen mij gebruikte. Heerlijk, dat assertieve. Niet altijd even leuk om ermee geconfronteerd te worden, maar die spiegel die ik soms krijg voorgehouden is toch stiekem best wel fijn. Daarnaast reageert hij ook vaak door zijn schouders op te halen en lachend zijn hoofd te schudden. Daar zit ik dan, met een grap die totaal niet het resultaat heeft gehad wat ik voor ogen had. Zo kun je dus lachend sarcasme de kop indrukken, zonder ruzie of er woorden aan vuil te hoeven maken.

Nobelprijs

Gelukkig las ik gisteren in een artikel dat mensen die regelmatig sarcastisch uit de hoek komen, 3x zo creatief zijn als mensen die sarcasme niet begrijpen. Het leert mensen creatief te denken en zo inventiever met probleemsituaties om te gaan. Oftewel, het 'out of the box' denken. Daarnaast zijn sarcastische mensen ook slimmer en voelen zij zich meer sexy. Zal dat dan het geheim zijn achter de fijne relatie van Meneer en mij? Mijn sarcasme? Voel ik daar een Nobelprijs aankomen? Daar waar ik in het verleden best vaak ruzies met vrienden heb gehad door mijn sarcasme, zie ik nu eigenlijk alleen maar voordelen voorbij komen. Handig voor als ik weer eens boze blikken mag ontvangen, dat laat ik iedereen dit blog lezen. 'Het is wetenschappelijk bewezen en trouwens, van boos kijken word je lelijk' zeg ik dan.

Goede cocktail

Ik ben van mening dat het beste voor een relatie van alles een beetje is, dat geldt dus ook voor sarcasme. Een beetje, maar niet teveel. Net als een goede cocktail, lekker mixen en mengen en dan maar kijken wat er uitkomt. Succes gegarandeerd. Een beetje romantiek, een beetje humor en een scheutje verliefdheid. En oja, een beetje een leuk hoofd, ook niet geheel onbelangrijk ;-) _________________________________ Lees hier alle blogs van Marleen!

Foto: Flickr - Joe Jukes

Reacties
Categorieën