Sparkling couples
Sparkling couples
2 min

Marleen: Vrouwen komen van Saturnus. Mannen ook.

2 min
Er wordt veel gezegd en geschreven over verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zouden bijvoorbeeld niet kunnen kaartlezen en mannen zijn weer niet zo goed in luisteren. Voor het kaartleesprobleem is de TomTom in het leven geroepen. Het niet luisteren, tsja, dat is echter nog steeds een wereldwijd probleem.

Meneer vs. Mevrouw

Ook tussen mij en Meneer zijn er zeker verschillen. En deze verschillen zijn echt niet voortgekomen uit het feit dat jongetjes auto's en meisjes poppen krijgen om mee te spelen. Als dat namelijk echt zoveel invloed zou hebben, dan heb ik hoogstwaarschijnlijk vroeger teveel met auto’s gespeeld. Het meest besproken verschil is toch wel dat mannen maar één ding tegelijk kunnen, wij vrouwen zijn echter geboren multitaskers. Maar Meneer komt hier mooi mee weg, want er is mogelijk een neurologische verklaring voor gevonden. Een grootschalig breinonderzoek heeft namelijk aangetoond dat de hersenverbindingen bij vrouwen anders lopen dan bij mannen. Vrouwen kunnen meerdere taken tegelijkertijd doen omdat hun beide hersenhelften beter kunnen samenwerken. Dat mannen zich maar op één ding kunnen focussen blijkt wel als het gaat om TV-kijken. Meneer gedraagt zich op dat gebied precies zoals je van een man zou verwachten (hij zit praktisch IN de TV). Maar na een jaar heb ik de oplossing gevonden. Dit patroon kun je namelijk doorbreken met het ‘plop-geluid’ van een bierdopje die (met tussenkomst van een bieropener) afstand doet van een bierflesje. En soms, heel soms, wil het gekraak van een zak chips ook nog weleens helpen. Elk ander geluid, geur of voorwerp; kansloos.

Noodlanding

Ook de communicatietechnieken van vrouwen lijken beter dan die van mannen. Tenzij het een noodsituatie, bijvoorbeeld een noodlanding, betreft; dan is directe communicatie van de man in het voordeel. Maar ja, om nou een noodlanding te gaan maken om aan te tonen dat jouw ‘mindere’ kant eigenlijk heel positief is.. Ook als je een gesprek gaat voeren met een man, dan gaat het soms toch ook allemaal net even anders. Om te laten zien dat ik luister knik ik bijvoorbeeld met mijn hoofd. Mannen, zoals bijvoorbeeld mijn werkgevers, denken dan dat ik akkoord gaat met wat er gezegd wordt en nemen aan dat ik instem met hun idee. Achteraf was er paniek toen bleek dat ik het er helemaal niet mee eens was, ‘Maar je knikte toch ja?.’

Geheugensteuntje

Als we het gaan hebben over het geheugen, dan is het wel duidelijk dat ik gezegend ben met een paar heerlijke hersens en een oog voor details. Daar waar ik aan één kennismaking genoeg heb, bleef Meneer zich soms wel 3 keer aan dezelfde vriendin voorstellen. Ook de buurman waar wij al een half jaar naast wonen moest het ontgelden (‘je weet wel Marleen, die man die naast ons woont, die met die baard’).

Afwijken van de route

Maar er zijn ook zeker verschillen waarin we afwijken van de uitgestippelde route. Zo is Meneer bijvoorbeeld, in tegenstelling tot mijzelf, een pro in het inruimen van onze vaatwasser. Het schijnt dat wij vrouwen 40% meer in een vaatwasser kwijt kunnen dan mannen. Ik niet. Tenzij ik dagelijks 40% van ons servies laat ‘verdwijnen’. Ook het opruimen van de boodschappen is een taak die Meneer zich eigen heeft gemaakt, omdat anders 30% van de boodschappen de voorraadkast niet eens haalt omdat ik het uit frustratie heb vernietigd. (weet je nog? Kort Lontje vs. Engelen Geduld). En om even in de getallen te blijven, 75% van de heerlijke maaltijden zijn bereid door Meneer. Aan de ene kant is dit puur voor mijn eigen veiligheid (ik, kookgerei en kokend water zijn geen vrienden), maar ook omdat hij moeiteloos een restaurantwaardige maaltijd weet te bereiden.

Tot nooit meer ziens

Eén troost, na bijna 30 jaar op deze aarde te hebben mogen rondlopen heb ik gemerkt dat er ook wel degelijk overeenkomsten zijn tussen mannen en vrouwen. Als een man of vrouw zegt ‘Hey, tijd niet gezien, we moeten nodig eens afspreken’, dan hoor je vrijwel nooit meer wat van ze.. _________________________________ Lees hier alle blogs van Marleen!

Foto: Flickr - Thomas Abbs

Reacties
Categorieën