Sparkling couples
Sparkling couples
2 min

Marleen: Het leed dat een huis kopen heet

2 min
Meneer en ik zijn het erover eens: mijn appartement komt in de verkoop en we gaan op zoek naar een andere woning. Iets sneller dan verwacht misschien, maar de rente is laag en niet geschoten is altijd mis! Toen ik was ingeloot voor mijn huidige appartement (nu zo’n 3,5 jaar geleden) heb ik me weleens geërgerd aan het feit dat je als jonge vrouw zelf een woning wilt gaan kopen, je niet altijd serieus wordt genomen.

Het begint al bij de hypotheekadviseur

Dat begint soms al bij een gesprek met een hypotheekadviseur. Een fijne salarisstrook en ook redelijk wat gespaard geld maakten hierbij geen verschil. Er wordt netjes aangegeven wat de mogelijkheden zijn, maar toch heb ik dan het idee dat de persoon tegenover mij zoiets heeft van ‘koekoek, zou je niet gewoon wachten tot die prins op het witte paard langskomt?’ Maar ook vriendinnen die wel waren voorzien van een partner werden niet altijd even serieus genomen. Een hypotheekadviseur die alleen de salarisstrook van hun vriend bekeek of een makelaar die tijdens een woningbezichtiging alleen met hun vriend communiceerde. In wat voor tijd leven we eigenlijk vraag ik mij dan af.

Wij laten ons niet gek maken

Met dit in mijn achterhoofd spraken Meneer en ik af dat ik de afspraken voor woningbezichtigingen zou maken. Wij zouden ons niet gek laten maken! Daarnaast zou ik mij als eerste voorstellen aan de makelaar. Eens kijken of dit een verschil zou maken! Of het ligt aan een andere prijscategorie, of dat de makelaars tóch meegegaan zijn met hun tijd, maar eigenlijk heb ik er dit keer niets op aan te merken! Daarnaast was het gesprek met een hypotheekadviseur met een dame, dus dat was ook al de eerste winst. Zou het dan toch nog allemaal goedgekomen zijn? Zijn ze er eindelijk achter dat ook wij vrouwen goed kunnen zijn in geld sparen en andere financiële zaken?

Het echte werk

Maar na een hypotheekgesprek, enkele woningbezichtigingen en een gesprek met de verkoopmakelaar gaat het echte werk beginnen. Maar helaas blijft het makelaarswereldje voor ons toch een beetje vaag. Bij enige interesse vanuit onze kant hebben we gemerkt dat de makelaar vaak aangeeft dat er ook een andere partij is die onder de indruk is van de woning. Tsja, is dit nou serieus of is dit een spel om er een beetje druk achter te zetten? Wie zal het zeggen? Zo makkelijk als het is om de prijs van een pak koeken te vergelijken tussen de Jumbo en de Deen, zo moeilijk is het dus om op het gebied van huizen kopen hier ook maar enigszins zicht op te krijgen.

Emotionele muts

En het werkt, ik als emotionele muts ontspoor helemaal zodra ik word gebeld door de makelaar met het nieuws dat de andere partij een bod heeft gedaan op ons droomhuis. ONS droomhuis! Mijn koelbloedigheid hebben plek gemaakt voor vlekken in mijn nek en kleffe handjes. Maar hier komt Meneer dus aan bod. Zijn ieniemienie beetje gebrek aan empathie is niet altijd even handig, maar hierbij komt het dus echt wel van pas. Dit is het moment dat Meneer het overneemt en zijn skills om de oren van de makelaar kan slingeren. Van de druk die bij ons werd gelegd, heeft Meneer ervoor gezorgd dat deze nu weer bij de makelaar ligt. Lang leve teamwork! Hoe het gaat aflopen weten we op dit moment nog niet, maar het is wel heel fijn om te weten dat we ook dit samen kunnen ondernemen (en dat we hebben bewezen dat een klein beetje gebrek aan empathie niet altijd negatief hoeft te zijn! ). _________________________________ Lees hier alle blogs van Marleen!

Foto: Flickr - Steve Snodgrass

Reacties
Categorieën