Sparkling couples
Sparkling couples
2 min

Marleen: Is jouw relatie bestand tegen kerst stress?

2 min
Deze week is het dan eindelijk zover! Supermarkten zijn bijna 24/7 geopend, Sky Radio haalt de klassiekers weer van stal en datingsites maken zich op voor de drukste tijd van het jaar.

Tinder of koken?

En wie zich niet bezighoudt met Tinder of staat ingeschreven op een datingsite, staat nu dan hoogstwaarschijnlijk te zwoegen op een heerlijk diner. Een diner dat al na zo’n 20 minuten door familieleden gulzig naar binnen is gewerkt, terwijl jij nog geen hap hebt kunnen eten door de drukte. De kerstboom die omver is gelopen door de hond van jouw schoonzus, de zwager die rode wijn heeft gemorst op jouw nieuwe witte kleed en de kinderen die dachten dat de muur één grote kleurplaat was. Juist, ik heb het over de Feestdagen. Een tijd van gezelligheid en familie. Maar niet voor iedereen.

Van Holy Night naar Assholy

Niet iedereen kijkt namelijk uit naar de feestdagen. Voor de meeste stellen blijkt het een maand vol met stress te zijn. Hoe dat kan? Discussies over de taakverdeling, irritaties door schoonfamilie en ja, ook over geld wordt ruzie gemaakt. En wat dacht je van al die personen die het eens lekker op een zuipen zetten en zich compleet misdragen. Van Holy Night naar Assholy dus. Nu we het toch over misdragen hebben, ik heb ooit iemand gekend die een relatie net voor kerst verbrak, om maar geen kado te hoeven kopen voor zijn wederhelft. En dan heb ik het nog niet eens over die ene persoon die geen zin had om kerst met zijn schoonouders door te brengen en een ‘relatiepauze’ had ingelast.

Relatiebreuken tijdens de feestdagen

Het verbreken van een relatie tijdens de feestdagen, dat komt toch vaker voor dan ik in eerste instantie dacht. In de Verenigde Staten hebben ze zelfs een naam bedacht voor relatiebreuken die voorkomen tijdens de feestdagen: ‘Turkey Drop’ (de val van de kalkoen). Toch denk ik dat een relatie niet zomaar beëindigd wordt door een beetje kerststress. Dan moet er toch wel echt meer aan de hand zijn. Je kunt toch moeilijk de ongare kalkoen of de kleur kerstballen de schuld gaan geven?

Er is nog hoop

Maar het kan ook anders. De kalkoen hoeft namelijk echt niet te vallen. Zo ken ik mensen die tijdens de feestdagen het woord ‘pannekoek’ gebruiken als een soort van codewoord wanneer één van de twee naar huis wil. Het mooie is, zij gebruiken dit al jaren, maar niemand heeft het door! En ook Meneer en ik hebben de Feestdagen al meerdere keren samen mogen doorbrengen en eigenlijk is het best simpel. Ten eerste eten we geen kalkoen en kan deze dus ook niet vallen. Daarnaast proberen we verkrampte vingers te voorkomen door de handgeschreven kerstkaarten niet allemaal binnen één avond af te willen hebben. En in plaats van veel te dure kadootjes aan te schaffen, zorgen we voor een paar heerlijke zelfgemaakt hapjes. Zo simpel kan het zijn!

Kerstsokken

Een terugkerend iets is de opmerking van single vriendinnen; ‘Wat gezellig dat jij de kerstdagen met jouw vriend kunt doorbrengen, ik vind het zo jammer dat ik nu vrijgezel ben.’ Als ik dat hoor dan denk ik altijd meteen; ‘Geniet!’ Want gezellig is het zeker, maar tijdens deze dagen is het niet alleen maar Meneer-En-Ik-Tijd. Nee, nee, het is Meneer-En-Iedereen-Die-Daarbij-Hoort-Tijd! Soms lijkt het me zo heerlijk om vanaf kerstavond tot aan het einde van 2e kerstdag in bed te blijven liggen met mijn kerstsokken, kerstfilms en een fles cola. Zo simpel kan het leven zijn. En oja, ik heb nog meer goede nieuws voor iedereen die van simpel houdt: na twee dagen is Kerst weer voorbij. En dan duurt het nog een heel jaar, voordat het weer zover is. Heb ik al gezegd dat Kerst vieren best simpel is? Fijne feestdagen! _________________________________ Lees hier alle blogs van Marleen!

Foto: Flickr - Paul Flannery

Reacties
Categorieën