Sparkling couples
Sparkling couples
2 min

Vriend veranderen: waarom wel of niet?

2 min
Er zijn momenten dat je hem achter het behang wilt plakken, als hij bijvoorbeeld voor de honderdste keer zijn ondergoed naast de wasmand laat slingeren. Anderzijds kunnen er ook karaktereigenschappen van hem zijn, die jij liever anders ziet. Hoe ga je hiermee om? En kun jij je vriend veranderen?

Kleine karaktertrekken vs grote problemen

Er is een groot verschil tussen karaktertrekken van hem die je liever anders ziet (zoals zijn lakse houding of het gebrek aan discipline) en grote problemen zoals verslavingen of agressie. Dit artikel richt zich op het eerste stuk, de relatief kleinere irritaties en ruzies.

Spreek irritaties uit

Zijn er eigenschappen die je vervelend vind en keer op keer probeert te veranderen? Besef dan dat het belangrijk is om frustratie niet op te kroppen. Spreek ze uit vóórdat ze een groot probleem voor je zijn. Leg hem rustig uit wat het met je doet en waarom zijn gedrag jou irriteert. Zo kan hij bewust worden van zijn handelen en hier de volgende keer rekening mee houden. Echter, het veranderen van gedrag gaat niet van de een op de andere dag. Sterker nog, hardnekkige eigenschappen zijn sowieso niet tot nauwelijks te veranderen. Hij kan wel proberen hier rekening mee te houden, maar vaak merk je dat dit eventjes goed gaat en dat het daarna snel weer vervalt in het oude patroon.

Is jouw waarheid dé waarheid?

Bedenk ook waarom je zo graag zijn eigenschappen wilt veranderen. Oke, jij bent gedisciplineerd en gaat altijd 200% voor je doel, in tegenstelling tot je vriend. Maar is dat perse de juiste manier? Ieder heeft immers zijn eigen waarheid. Natuurlijk is het leuk als hij ook wat meer doorzet, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Waarom vrouwen wel willen veranderen en mannen niet

Vrouwen en mannen zijn, zoals vaak gezegd wordt, inderdaad twee totaal andere types. Als het gaat om veranderen, hebben beide hier een totaal andere visie op. Mannen: "Als iets werkt, verander het dan niet" Vrouwen: "Als iets werkt, laten we dan kijken hoe we het kunnen verbeteren" John Gray, schrijver van het boek 'Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus', legt deze theorie uit in onderstaand filmpje. [video id="QFddFVVJb4Q" type="youtube" width="" height="320"]

Bron: YouTube

Accepteer hem

In principe is het niet of nauwelijks mogelijk om je partner te veranderen. Hij is gevormd door alles wat hij in zijn leven heeft meegemaakt, zijn opvoeding en dit kun je niet zomaar uitwissen. Probeer hem te accepteren zoals hij is. Iedereen heeft zijn eigenaardigheden en trekjes. Dus jij ook! Vrouwen zijn er nou eenmaal op ingesteld om dingen te veranderen of te verbeteren, zeker wat betreft de relatie. Als je zijn (voor jou irritante) karaktertrekken los kunt laten, zul je zien dat je zelf ook meer rust krijgt en dat het misschien wel helemaal niet zo irritant meer is. Wees er ook bewust van dat het juist mooi is dat er zoveel verschillende individuen zijn en dat ieder zijn eigen manier van aanpak heeft. Succes!

Foto: Shutterstock - Mast3r

Reacties
Categorieën