Sparkling couples
Sparkling couples
3 min

Verliefd op een ander; en nu?

3 min
Je bent al een tijd bij je vriend, maar ineens begin je gevoelens te krijgen voor iemand anders. Sterker nog, je bent stapel verliefd. Erg? Neh, niet perse. En je bent zeker niet de enige. Maar het is wel zaak dat je er goed mee om gaat. Dus wat nu te doen?

Waarom word je verliefd op een ander?

Het is helemaal niet gek om verliefd te worden op iemand anders, veel mensen zullen dit gevoel vroeg of laat een keer ervaren. Een onbewuste drijfveer voor een gezonde relatie is het krijgen van energie van de ander. Energiebehoefte Soms kan het voorkomen dat je in deze energiebehoefte (tijdelijk) niet voorzien wordt en een natuurlijke reactie is om deze ergens anders in zoeken, zoals in sport, werk, vrienden of feestjes. Deze activiteiten vormen jouw nieuwe energiebronnen, waardoor je het gevoel krijgt de hele wereld weer aan te kunnen. Dat dit uiteindelijk het gat tussen jou en je partner alleen maar groter maakt, wordt vaak over het hoofd gezien. Sleur? In feite is het dus van belang om je af te vragen waarom je de energie niet uit je relatie kunt halen. Zijn jullie in samen in een sleur geraakt, geeft de ander te weinig aandacht of liefde? Het kan ook zijn dat er in jouw leven een aantal grote veranderingen hebben plaatsgevonden, waardoor jouw verwachtingen van de relatie zijn bijgesteld. Alleen is jouw partner geen deelgenoot van deze veranderingen geweest, waardoor jullie uit elkaar gegroeid zijn.

Als het vuur gedoofd is, dan komen de wolven

Op het moment dat jouw relatie kwetsbaar is, sta je automatisch meer open voor nieuwe (en spannende!) prikkels. Het is dan ook verklaarbaar dat je juist op zo'n moment gevoelens krijgt voor een ander. Zoals Acda en de Munnik ooit zongen: "Als het vuur gedoofd is, dan komen de wolven". Invloed van hormonen Dan komt er ineens een hele leuke vent in je leven waarvoor je verliefde gevoelens begint te ontwikkelen. Deze verliefdheid zorgt voor het vrijkomen van hormonen die jou een goed gevoel geven. Je straalt bij het denken aan deze vlam en bent sinds een tijdje weer intens gelukkig. Het is dan ook makkelijker om toe te geven aan deze geluksgevoelens, dan om te vechten voor je relatie - die toch al stroef verloopt. Maar besef je, dat ook deze verliefdheid op termijn zal afnemen en dat je zomaar in eenzelfde patroon kunt vallen.

Make up your mind

In het leven is het met alles zo; hetgeen waar je je op richt wordt groter. Ga je dus je tijd en aandacht stoppen in deze nieuwe vlam of focus je je op je eigen relatie? Wanneer het in je huidige relatie echt niet meer gaat, dan moet je ermee stoppen. Je kunt dit zelf het beste bepalen. Als je het gevoel hebt er alles aan gedaan te hebben, dan is het soms het beste. Maakbare samenleving Sta -voordat je je keuze maakt- ook eens stil bij het gegeven dat we in een maakbare samenleving leven. We zijn met z'n allen onbewust continu aan het scannen hoe anderen leven, welke kleding ze dragen, waar ze werken en wat ze ondernemen in hun vrije tijd. Via Facebook krijg je alleen maar de meest positieve ervaringen van anderen binnen en alles lijkt te koop of inwisselbaar. Ook geluk. Maar dit is een utopie. Groener gras Hierdoor lijkt het gras altijd groener bij de buren. Maar soms is het goed om je eigen gras eens te maaien om te kijken wat er onder zit. Pak je gereedschap en neem het heft in eigen handen. Voor geluk, liefde en passie moet je op z'n tijd hard voor werken.

Werk aan de liefdeswinkel

Wil je voor je relatie gaan, maar weet je niet hoe? Wij voorzien je graag van wat tips en technieken. Dit zal niet de makkelijkste weg zijn, maar uiteindelijk kan je er veel waardevols voor terug krijgen. Quality time Hoe groot de verleiding ook is, ga niet toegeven aan alle externe prikkels en energieën die je van buitenaf kunt krijgen. Even afstand nemen van je partner, een tijdelijke break inlassen of meer tijd voor jezelf inbouwen zijn juist de valkuilen in zo'n periode. Jullie relatie moet weer nieuw leven ingeblazen worden en daarvoor moet je juist tijd samen doorbrengen. Dus maak tijd voor elkaar vrij en ga met elkaar praten over de dingen die lang niet meer besproken zijn en onderneem leuke activiteiten. Vaak ben je niet meer gewend om écht te genieten samen en kan deze quality time jullie erg goed doen. Verbreek het contact Ook moet je het contact met de persoon in kwestie helemaal verbreken. Soms kom je hem ongewild toch tegen, maar zoek het contact niet op. Dus verwijderen hem ook van je Facebook en Whatsapp en laat deze prikkels niet meer toe. Kleine stapjes vooruit Veranderen gaat met kleine stapjes en wees trots en tevreden met de vooruitgang die jullie boeken. Hoe klein ook. Je kunt niet verwachten dat oude gewoontes ineens totaal veranderen, het gaat met kleine stapjes. Blijf daarom ook met elkaar communiceren, blijf aangeven welke veranderingen voor jou zo belangrijk zijn en benoem de positieve eigenschappen of ontwikkelingen die jullie samen doormaken. Ga samen aan de slag, accepteer ook de terugslagen en wakker jullie vuur weer aan. Het zal je verwarmen en de wolven verjagen!

Foto: Shutterstock - Evgeniya Porechenskay

Reacties
Categorieën