Happy singles
Happy singles
2 min

Weer flirten en daten na scheiding, zo pak je dat aan!

2 min
Datingexpert Daan de Ram geeft cursussen online en offline over relaties en contact maken. Vandaag geeft hij advies voor vrouwen en mannen die uit een scheiding komen. Want wanneer kun je weer gaan daten? En hoe pak je dat eigenlijk aan? Een scheiding is nooit een leuke ervaring. Je sluit een periode af met iemand die heel belangrijk voor je is geweest. Ik maak nu de aanname dat je de tijd hebt gegund om je huwelijk te verwerken. Wanneer je dat hebt gedaan komt de vraag op “wanneer en hoe kun je weer flirten en daten na scheiding?”.

3 vragen:

Wanneer die tijd het beste is, kun je zelf bepalen als je eerlijk antwoord geeft op de volgende vragen:
1. Ren ik nu te vroeg de armen van een ander in? (als rebound relatie bijvoorbeeld)
2. Zou mijn ex het als onrespectvol ervaren? Zou ik het onrespectvol vinden als mijn ex nu op een date zou zijn?
3. Is het een gezonde stap buiten mijn comfortzone om weer erop uit te gaan?
Deze vragen geven je een beter idee wanneer je weer kan daten. De grootste fout is dat mensen te lang wachten met weer op date gaan. Best zonde om langer dan een jaar niet eens jezelf toe te staan op een leuke date. Wees dus eerlijk naar jezelf hierin wat gezond voor je is.

Flirten

Hoe ga je dan weer flirten? Want was je vorige eerste date alweer jaren geleden, dan is dat best spannend. Daarom is het belangrijk om je mindset positief te houden. Het is gemakkelijk om je eerst volgende interactie met een aantrekkelijk persoon héél zwaar voor jezelf te maken. Dat je je zorgen maakt over “of je nog wel kan flirten” en “ben je nog wel aantrekkelijk in de datingmartk?”.
Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Op ieder potje past een dekseltje, en voor jou is het vooral belangrijk weer plezier te beleven! Ga weer eens uit, probeer een dating app zoals Tinder, zoen weer eens iemand of raak word afgewezen. Je hoeft nu niet meteen de ware te ontmoeten, slechts opnieuw wat leuke ontmoetingen aangaan! Zie het dus als avontuur.

Openhartig zijn tijdens het daten?

Als relatiecoach krijg ik vaak de volgende vraag van gescheide mensen. Namelijk wanneer en hoeveel je moet vertellen op date over je scheiding? Een voorbeeld uit het blind-date programma First Dates. Daar zie je dat mensen vaak heel openhartig zijn over hun verleden op eerste date. Het verbaast me vaak hoe eerlijk en kwetsbaar ze durven zijn over persoonlijke gebeurtenissen. Dat is super sterk, het is een teken van zelfvertrouwen als je kwetsbaar bent!

Zoek de middenweg

Waar het echter fout gaat, is dat mensen op een eerste afspraakje het gesprek vrij zwaar maken. Dan praten ze over de pijnlijke details van een scheiding, of over hun onverwerkte emoties. Dan draait het gesprek plots niet meer om elkaar beter leren kennen, maar dan wordt het al snel een therapiesessie.
Wees dus eerlijk, maar kijk uit bij wat je wél en niet wil delen. Sommige dingen zijn prettiger om te bespreken met een goede vriendin dan met een eerste date. Houd het dus luchtig, heb plezier, en sta jezelf toe weer terug in het spel van de liefde te komen! Dan komen nieuwe kansen al snel op je pad. Meer tips over daten na je scheiding vind je hier.
Liefs,
Daan de Ram
Reacties
Categorieën