Happy singles
Happy singles
2 min

Waarom is Tinder populair? 7 redenen!

2 min
De dating-app Tinder is ongekend populair, in Nederland zijn er begin 2014 maar liefst 1,2 miljoen gebruikers. Maar wáárom zitten we eigenlijk massaal te Tinderen? We speurden, vroegen, ervoeren en ondervonden… this is why!

1. Gratuit

Allereerst is het gebruik van Tinder gratis. En we kunnen natuurlijk niet ontkennen, dat vinden we allemaal prettig. De drempel om het eens te proberen wordt daarmee verlaagd, je eigen investering is immers minimaal. Vind je het niks, dan kun je het zonder ‘verlies’ weer aan de kant zetten.

2. Anno nu: Snel en eenvoudig

Sinds het online daten populairder is dan ooit tevoren zijn er vele partijen die deze markt bestuiven. Daarmee wordt vooral ingezet op het realiseren van een zo'n goed mogelijke match tussen de singles. Dit is dan ook de reden dat er veel informatie van je gevraagd wordt en dat je een compleet profiel dient te hebben. Dit vergt tijd en aandacht. In de huidige maatschappij wordt alles versimpeld en vereenvoudigd. We zijn drukker dan ooit te voren, dus willen aan alles zo min mogelijk tijd besteden. Van magnetron-maaltijden tot het bestellen van boeken via Bol.com; als het eenvoudig en snel werkt, slaat het al gauw aan. En daar speelt Tinder slim op in. Je hoeft hiervoor geen uitgebreid profiel te maken en ook het checken van een een potentiële date is een kwestie van seconden. Zo kun je in een uur al gauw tientallen vrouwen/mannen beoordelen met een hartje of een kruisje. Het is lekker snel en eenvoudig waardoor het helemaal in de huidige tijdsgeest past.

3. Nieuwe vorm van social media

Tinder is, voelt en werkt eigenlijk als een vorm van social media. Naast dat je je moet aanmelden via je Facebookaccount, kun je met deze app foto's kijken en chatten. Dit is tegenwoordig erg geliefd, denk maar aan Whatsapp en Instagram. Dit zorgt ervoor de app eigenlijk naadloos aansluit op onze gewoontes en gebruiken, waardoor het al gauw aanvoelt als een toegankelijke en geaccepteerde manier van flirten.

4. Voyeurisme

Deze app is zeker vermakelijk en het werkt verslavend. In zekere zin kun je het ook zien als een soort spel; je kunt namelijk aan de lopende band foto's bekijken en keuren. Net als in het dagelijks leven kun je anderen observeren en beoordelen op uiterlijke kenmerken. Echter, we geven dit niet graag publiekelijk toe en als je de ander bekijkt, doe je het vaak een beetje stiekem en subtiel. Met Tinder kun je iedereen vanachter je scherm ongegeneerd inspecteren, zonder dat je hier geheimzinnig over hoeft te doen.

5. Marktwaarde checken

Het valt haast niet te ontkennen dat het toch wel prikkelend werkt wanneer je je 'hartje' hebt gegeven, het spannend is of hij/zij jou ook een hartje terug geeft. Pas dan heb je immers een match. We zijn allemaal gevoelig voor flirts en dit is bij uitstek de manier om, redelijk anoniem, je marktwaarde te checken. Een Tinder-match betekent dat je de goedkeuring van een ander hebt gehad en dat geeft toch een ego-boost.

6. Go mobile; Altijd bij de hand

Het Tinderen doe je op je telefoon, daar heb je de app op gedownload. De meeste mensen hebben hun telefoon overal bij zich -tot op het toilet aan toe- dus wanneer je je even verveeld, moet wachten of in de trein zit, dan kun je direct de tijd opvullen met foto keuring.

7. Potentiële lover

Het openlijk toegeven dat je op zoek bent naar een leuke relatie, is niet altijd makkelijk. Juist het onafhankelijk zijn vindt men vaak belangrijk en de hard-to-get methode lijkt nog altijd z'n werk te doen. Tinder kan fungeren als een ideale alibi; je download het voor de fun, maar de kans dat je een potentiële lover ontmoet is daadwerkelijk wel aanwezig. Voor je het weet loopt zo'n leuke chat uit in een afspraakje en zit je tegenover de ander aan de tafel. Het zou dus zomaar kunnen dat je zo je ware ontmoet! Sterker nog, de eerste Tinder-huwelijken al gesloten en de eerste Tinder-baby's onderweg!

Foto: Shutterstock - Peter Bernik

Reacties
Categorieën