Happy singles
Happy singles
2 min

Zenuwachtig op de eerste date? Zo ga je ermee om!

2 min
Datingcoach Daan de Ram geeft datingadvies aan mannen. Soms lijkt het misschien alsof mannen altijd zelfverzekerd zijn op date, maar volgens Daan is dat niet zo. “Ze verstoppen het misschien wel beter.”

Zenuwen voor je date

Je hebt een date en je hebt kriebels. Deze man is extra leuk; misschien heb je al een poosje een crush op hem of zijn zijn profielfoto’s op de datingapp erg aantrekkelijk. Misschien twijfel je of hij je wel leuk gaat vinden. Wat nu? Wat me opvalt is dat mensen heel verschillend op zenuwen reageren. Sommigen klappen dicht en zeggen dan helemaal niets meer. Anderen gaan ratelen, zenuwachtig vragen stellen of worden heel dominant. Het probleem is dat mensen dan niet meer de werkelijke jij zien, maar ze zien de zenuwachtige jij. Nu is het helemaal prima om zenuwachtig te zijn, alleen wil je niet op je zenuwen reageren.

Hoe dit bij mannen werkt

Om je dit duidelijk te maken, zal ik je een voorbeeld geven dat je vast wel eens hebt meegemaakt. Een man die zenuwachtig is op een date of als hij je aanspreekt bij het uitgaan. Zo’n man gaat misschien zich heel stoer voordoen. Of hij gaat iedere miliseconde aan stilte opvullen met een snelle saaie vraag die hij je stelt om zenuwachtig het gesprek gaande te houden. Heb je dit wel eens meegemaakt? Dit gedrag is ongeveer het eerste dat ik bij mannen afleer. Het gevolg van zulke stoer / stressy gedrag, is dat je je niet meer kwetsbaar opstelt. Met name bij mannen is dit een woord dat soms geen deel van hun vocabulaire uitmaakt. In dating vergeten we helaas vaker op kwetsbaar te zijn. Logisch. Het is eng!

De kracht van kwetsbaarheid op dates

Ik zal je een psychologische truc leren, waardoor je snel tot rust komt zonder jezelf nep voor te hoeven doen. Het is spannend, maar super krachtig. Wanneer je flinke zenuwen hebt, kijk hem dan aan het begin van je date in de ogen aan, en spreek kort en bondig even de spanning uit. Belangrijk is het om dit niet dramatisch, lang, of zenuwachtig te zeggen. Je zegt, zo kalm als je kan, ookal vind je het heel spannend. Voorbeeld: “Oef, ik voel wel een beetje spanning in mijn buik voor vanavond. Geen idee waarom. Anyway, wat gaan we doen?”

Een vliegende start

Je kwetsbaar opstellen heeft 3 grote voordelen:
  • Je benoemt de spanning, zonder dat je je hierin verliest. In de psychologie noemen we dit ook labeling, en het is bewezen dat dit mensen kalmeert.
  • Je benoemt waar de spanning zich bevindt in je lichaam. Hiermee plaats je je focus op je lichaam (en daarmee in het hier & nu) in plaats van dat je in je hoofd gaat zitten (‘oehhh waarom voel ik me altijd zo onzeker??’).
  • Je toont je kwetsbaar op. Hiermee onderscheid je je al met 97% van de singles. Je geeft anderen hiermee ook de ruimte om zich kwetsbaar op te stellen, het #1 belangrijkste element van iedere relatie als je het mij vraagt.
Nadat je even de spanning hebt benoemd, verplaats je de aandacht naar de date en leid je het gesprek weer verder door een vraag te stellen. Ik weet dat dit even eng zal zijn, maar hierna is de rest van je afspraakje gemakkelijk. Als jij je zo eerlijk en kwetsbaar vanaf het begin durft op te stellen, dan is de toon van eerlijkheid gezet voor de eerste date en misschien wel voor de rest van de relatie. Veel mensen reageren daar uitermate positief op. Lees meer tips over hoe je een eerste date goed kunt aanpakken op de site van datingcoach Daan!
Reacties
Categorieën