Mannenpanel
Mannenpanel
2 min

Taakverdeling huishouden; dit zegt de man erover!

2 min
Stofzuigen, koken, strijken, poetsen... het huishouden is niet perse de leukste uitdaging. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rolverdeling. Wat doet de man en wat zijn typische vrouwenklussen? Wij vroegen het aan het mannenpanel!

Het panel

Paul (32), Manager horeca Nick (26), Industrial design Rick (25), Student Falcon (46), Juridische sector Bart (27), Master fiscaal recht

De ideale verdeling in het huishouden ziet er volgens mannen zo uit..

Nick: Ik vind dat de taken gewoon eerlijk verdeeld moeten worden. Rick: Misschien op zo'n manier dat zowel de man als de vrouw evenveel doet en rekening houd met wat ze totaal niet willen of juist goed in zijn. Falcon: Hierover ben ik anders gaan denken na het stranden van mijn huwelijk en het lezen van een paar populair wetenschappelijke artikelen daarover: In huwelijken waarin de man weinig aan het huishouden doet, alleen wat spelen met de kinderen, ontstaat er vaak minder conflict over de manier, tempo of timing waarin de man “zijn aandeel in het huishouden” doet. Die huwelijken hebben daarmee meer kans op duurzaamheid. Paul: Ik denk eerder dat het maken van duidelijke afspraken hierin een cruciale rol speelt. Veel discussies over de taakverdeling zijn gebaseerd op aannames en verwachtingen. Wanneer je als stel goed afstemt wat er moet gebeuren, wie dit doet en wanneer.. dan denk ik dat je al een heel eind komt.

"Hou rekening met wat de ander vreselijk vindt"

  Bart: Een echte taakverdeling hangt natuurlijk ook van de ‘vrije’ tijd af. Als beiden werken dan zal het gewoon 50/50 verdeeld moeten worden, waarbij rekening gehouden wordt met dingen die de ander vreselijk vindt. Ik haat strijken, zij haat dweilen. Prima, daar kom je dus wel uit. Falcon: Ik denk dat de perfecte verdeling is dat de vrouw “verantwoordelijk is voor” het hele huishouden of deze "doet". Daarbij zet zij eventueel “poetshulp”, “oppas”, “”boodschappendiensten” , “klussenbedrijven” of “taxidiensten” in. Die uitbesteding kan gebeuren aan de man of aan een derde. De man houdt zich vooral bezig met geld verdienen, met de kinderen spelen en avonturieren, zware klussen uit zichzelf doen en aangenomen klussen in opdracht van de vrouw uitvoeren. Voorheen dacht ik dat het eerlijk verdeeld moest zijn. Rick: Aangezien we in 2015 leven en niet in de jaren 30 vind ik het prima dat de taken goed verdeeld worden. Bart: Maar als om enige reden een van de twee thuis zit, of parttime werkt dan kan diegene toch wel iets meer huishouden op zich nemen, toch?

"Aangezien we niet in de jaren 30 leven,

moet het goed verdeeld worden"

  Rick: Precies. Het ligt wel enigszins aan de tijd. Als de man een voltijdbaan heeft en de vrouw een parttime baan zou hebben, vind ik het persoonlijk wel logischer dat de vrouw iets meer / langdurige taken kan doen. Nick: Ik vind het in ieder geval niet erg om te koken, te wassen en schoon te maken, maar er moet wel een beetje afwisseling zijn. Bart: Haha, ook ik kook graag. Dus dat doet de man wat mij betreft. Paul: Inderdaad. Het is natuurlijk wel handig om te weten waar de kwaliteiten van de ander liggen, de ene man is wat handiger in het ophangen van een schilderij dan de ander.. Rick: Maar de vrouw achter het aanrecht is niet meer van deze tijd!

Foto: Shutterstock - auremar

Reacties
Categorieën