Sparkling couples
Sparkling couples
1 min

Taakverdeling in huishouden

1 min
Hij doet de vuilnis, jij strijkt, stofzuigt en doet de rest! Herkenbaar? Of zijn de taken in het huishouden bij jullie netjes verdeeld?

Het ouderwetse huishouden

Veel stellen hanteren het 'ouderwetse huishouden'. Dat betekent dat de vrouw veel of bijna alles doet in het huishouden. Dit stamt nog uit de vroegere jaren, waar de man zorgde voor het inkomen en de vrouw voor de taken in huis. Tegenwoordig is dit vaak al lang niet meer zo en zijn er in Nederland veel tweeverdieners. Als de vrouw werkt én het volledige huishouden op zich neemt ligt een burn-out op de loer. Zijn jullie ook tweeverdieners? Dan moet het huishoudbeleid aangepakt worden.

Verdeel de taken

Zorg dat jullie samen bespreken wie verantwoordelijk is voor welke taak in het huis. Probeer daarin samen een team te vormen en elkaar niet af te toeven. Heeft hij een hekel aan strijken en jij niet? Pak dat dan aan. Andersom kan hij de vuilnis doen, jou banden plakken, gras maaien en stofzuigen. Maak samen afspraken, wie is het eerste thuis en kan vast beginnen met koken, wat doen jullie met de boodschappen etc. Zodra je het bespreekbaar maakt weten beide partijen wat het plan is en hoeft er geen onenigheid over te ontstaan. taakverdeling

Ruzie?

Helaas blijkt het huishouden geregeld een bron van ergernis en irritaties. Hebben jullie ruzie omdat de één de taken laat versloffen of dat het de ander een beetje te veel wordt? Praat met elkaar! Staat de vuilnis wéér niet op tijd aan de weg? Vraag het hem te doen in plaats van boos te worden of zelf nijdig met de zakken te gaan sjouwen. Zo voorkom je irritaties. Ga er in principe vanuit dat jullie allebei het beste met elkaar voor hebben dus dat het geen onwil is wanneer een taak niet gedaan of vergeten wordt.

Wie strijkt, doet de afwas en poetst het toilet?

Wij zijn erg benieuwd hoe de rolverdeling bij jullie is! Laat in een reactie hieronder achter wie bij jullie thuis welke taken meestal doet. Dus wie strijkt, kookt, poetst, maait het gras en doet de vuilnis? Laat het ons weten!

Foto 1: Shutterstock - Steve Cukrov Foto 2: Shutterstock - Alex Andrei

Reacties
Categorieën