Tussen de lakens
Tussen de lakens
3 min

PCOS heeft invloed op je seksleven

3 min

PCOS is een niet voor iedereen bekende maar wel een vaak voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen. Ongeveer 10% van de vrouwen heeft klachten die gerelateerd zijn aan dit syndroom. Klachten zoals stemmingswisselingen, acne, een onregelmatige of uitblijvende menstruatie zijn eraan gelinkt. Maar de PCOS kan ook invloed hebben op je seksleven. 

Wat is het PCO syndroom?

Het is een syndroom (wat betekent dat het een verzameling is van verschillende klachten), waarbij meerdere eiblaasjes in je eierstokken groeien, maar niet voldoende om ervoor te zorgen dat het eiblaasje loslaat en tot een eisprong komt. Dat er geen eisprong is komt door een verstoorde hormoonbalans die verschillende oorzaken kan hebben. 
 
Om deze reden worden vrouwen met PCOS niet of onregelmatig ongesteld. Met als belangrijkste gevolg dat je dan op dat moment niet vruchtbaar bent. 

Klachten met gevolgen voor je uiterlijk

Met enkel een onregelmatige menstruatie heb je nog geen PCOS. Ook moeten er op een echo cyste (vochtblaasjes) te zien zijn in je eierstokken of je moet last hebben van klachten die worden veroorzaakt door een verhoogd niveau androgenen of LH. 
 
Dit zijn klachten zoals haaruitval op het hoofd, extra haargroei in het gezicht, op de buik en armen en benen. Of acne die aanhoudt na de pubertijd. Maar ook overgewicht door makkelijk aankomen (vooral waar lovehandles zich vormen) en veel moeite hebben met afvallen. 
 
Het zijn een paar van de veelvoorkomende klachten die voorkomen bij vrouwen die leiden aan de hormonale stoornis PCOS. Veel van de symptomen van PCOS zijn van invloed op je uiterlijk. Dit, samen met de onbalans van je hormonen, heeft invloed op je gehele gemoedstoestand. Naast lichamelijke klachten kan het ook tot depressieve klachten leiden.

PCOS en je seksleven

Uit onderzoek komt namelijke naar voren dat vrouwen met PCOS minder seksuele opwinding ervaren en meer problemen hebben met het krijgen van een orgasme. Met name de eerder genoemde klachten bij PCOS spelen hierbij een rol. 
 
De mate van lichaamsbeharing is van invloed op de mate waarin vrouwen zich aantrekkelijk voelen. Net als lichaamsvet op ongewenste plaatsen. Of de pukkeltjes die maar niet weggaan. Zo kan PCOS een belemmering vormen voor je seksleven.

Myriam Koning van Healthy Hormones begeleidt vrouwen die kampen met PCOS. Ze ziet vrouwen in haar praktijk die moeite hebben met zwanger worden. Veel van hen worden daarvoor in het ziekenhuis begeleid. Deze behandeling heeft nog extra invloed op het seksleven van vrouwen met PCOS. “Wanneer koppels het medische circuit ingaan zie ik vaak dat er meer druk komt te staan op hun relatie en hun seksleven. De ongedwongenheid gaat er ook wel snel van af als je op vaste momenten seks moet hebben omdat je dan misschien vruchtbaar bent. Dat nog los van de teleurstelling als poging na poging mislukt". 

Medicijnen

De oplossing die door veel artsen wordt aangedragen is starten of doorgaan met de anticonceptiepil. Symptomen worden hier in veel gevallen inderdaad door gemaskeerd, alleen pak je niet de oorzaak aan. Daarnaast zijn vrouwen die zwanger willen worden hier natuurlijk ook niet mee geholpen. Deze vrouwen krijgen in de meeste gevallen eerst Clomid voorgeschreven om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Pak zelf de oorzaak van PCOS aan

Voeding

Dat er ook mogelijkheden zijn om zelf je PCOS onder controle ter krijgen is veel minder bekend. Door het maken van voeding- en levensstijl aanpassingen kun je de kans op een zwangerschap vergroten en je klachten onder controle krijgen (en zo ook je seksleven verbeteren!).

Ontspanning

Niet alleen voeding speelt een grote rol bij een natuurlijk herstel. Ook ontspanning en het ervaren van minder stress draagt bij aan de oplossing. Het is zaak om vertrouwen te houden in je lichaam, hoe lastig dat ook kan zijn. Denk aan je positieve kanten, zorg voor veel ontspanning, dit kan bijvoorbeeld door specifieke yoga- en meditatie oefeningen. En doe meer dingen waar jij echt heel blij van wordt, daar wordt je ook relaxed van.

Relatie

Blijf ook energie in je relatie steken. Vergeet niet dat jullie op de eerste plaats elkaars partners zijn. Plan een date night en laat het onderwerp kinderen, of de dingen waar je minder tevreden over bent even helemaal los. En geef zo ook weer je seksleven een boost.

Wil je meer weten over wat je zelf aan PCOS kunt doen? Meer informatie over PCOS, en tips hoe je op een natuurlijke manier van je klachten af komt vind je op HealthyHormones.eu.

Reacties
Categorieën