Tussen de lakens
Tussen de lakens
2 min

Als de man geen zin in seks heeft

2 min

Heeft jouw vriend of man geen zin in seks? Wordt je daar onzeker van of zoek je juist naar oplossingen? Je bent zeker niet de enige dus don't worry. Misschien helpen deze adviezen je op weg.

Mannen kunnen ook weinig zin in seks hebben

Het idee leeft dat mannen altijd zin in seks hebben. We hoeven de televisie maar aan te zetten en we zien mannen die zin in seks hebben. De realiteit is anders; mannen hebben ook wel eens geen zin. In mijn praktijk als Thuisseksuoloog zie ik regelmatig vrouwen die geen zin in seks hebben, maar ook mannen hebben ook wel eens geen zin.. en dat is heel normaal!

Een man met weinig of geen zin in seks is helaas wel een taboe. Men denkt dan: daar zal wel iets mis mee zijn. We associëren mannen met viriliteit, potentie en een flinke dosis testosteron. Het is daarom voor mannen lastiger om aan te geven ‘geen zin’ te hebben;

Indien een man van jongs af aan nooit zin heeft gehad, een vervelende seksuele ervaring heeft gehad of een chronische ziekte heeft, is het verstandig om daarvoor hulp te zoeken. Een huisarts of seksuoloog kan je daarbij helpen.

Voor mannen is ook heel normaal om af en toe geen zin te hebben. Wat mogelijke oorzaken voor je op een rij.

Stress en vermoeidheid

Stress en vermoeidheid zijn een killer voor ‘zin in seks’. We leven in een maatschappij waarin hard werken eerder regel lijkt dan uitzondering. Het combineren van een drukke baan met een druk gezinsleven combineren geeft soms spanning. Als je stress en vermoeidheid ervaart, is seks vaak niet je prioriteit. Voldoende rust en ontspanning is essentieel voor ‘zin in seks’.

Prestatiedruk

Tijdens een vrijpartij neemt de man vaak het initiatief. Daarnaast ‘moet’ de man in zekere zin presteren: een goede erectie lijkt een voorwaarde voor goede seks. Deze prestatiedruk vinden mannen soms onprettig, met name als de seks even wat minder goed loopt of een erectie krijgen niet altijd even makkelijk is. Prestatiedruk kan de zin in seks sterk doen afnemen. Daarnaast leven we in een maatschappij waarin stress en depressiviteit veel voorkomt. Dit kan ook een negatief effect op de zin in seks hebben.

Langdurige relatie

Zin in seks komt doordat je seksuele prikkels op een positieve manier verwerkt in je hersens. Als je een seksuele prikkel vaak waarneemt, kan dit op termijn minder ‘prikkelend’ zijn. Daarom is het raadzaam om in een lange relatie af en toe op zoek te gaan nieuwe seksuele prikkels. In een langdurige relatie moet je wat harder werken om dezelfde opwinding en zin seks op te wekken.

Alcohol

Een klein beetje alcohol geeft je vaak zin in seks; maar als je te veel drinkt dan neemt de vermoeidheid het vaak van je over. Zowel voor de zin in seks en een goede erectie is veel drinken een sterkte afrader.

Testosteron

Er zijn mannen met een verlaagd testosteron, maar dit komt zelden voor. Het komt voor bij mannen met een chronische ziekte, overgewicht of hoge leeftijd. De testosteron neemt vanaf je 40e af, maar is zelden de oorzaak voor geen zin in seks. Het is belangrijk om bij weinig/geen zin in seks eerst andere oorzaken te onderzoeken.

Mogelijke oplossingen

Geen of weinig zin in seks is dus voor vrouwen en voor mannen heel normaal. Zeker als dit tijdens een bepaalde periode in je relatie of leven is. Het is belangrijk om met elkaar te praten over de oorzaak van geen zin; wat is de echte oorzaak? Tijd maken voor ontspanning en elkaar is het belangrijkste!

Indien geen zin in seks langer aanhoudt (> 6 maanden) zou ik je adviseren om eens met een huisarts of seksuoloog te praten. Langdurig geen zin in seks kan immers wrijving binnen je relatie geven en resulteren in relatieproblemen.

Door gastredacteur Yvonne van Baardwijk
"De Thuisseksuoloog biedt kortdurende seksuologische hulpverlening. Yvonne van Baardwijk werkt pragmatisch en oplossingsgericht en helpt jou/jullie om (weer) een prettig seksleven te hebben."

Reacties
Categorieën