Tussen de lakens
Tussen de lakens
2 min

6 seksvragen die ongemakkelijk zijn om te stellen

2 min

Heb jij wel eens dat je bepaalde seksvragen hebt, maar dat je het lastig vindt om deze te stellen? Sommige dingen lees je liever op internet, dan dat je het met iemand moet bespreken. Vandaag zetten wij 5 van zulke ongemakkelijke vraagstukken op een rij. Hopelijk heb jij er wat aan!

1. Mijn vagina ruikt gek, moet ik me zorgen maken?

In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken, vooral niet als er niks veranderd is. In principe scheidt de vagina bij alle vrouwen wel een bepaalde geur af, sommige vrouwen zijn zich hier meer bewust van dan anderen. Vaak vindt de partner het helemaal niet zo erg of kan er juist opgewonden door raken. Door de media en door het veranderen van de culturele norm, zijn we lichaamseigen geuren gaan verbannen, terwijl dit er toch echt bijhoort.

Mocht je nou wel een verschil opmerken in de geur van je vagina, ervaren dat deze echt verandert is over een bepaalde periode, neem dan wel even contact op met je huisarts. Ook als het gepaard gaat met jeuk of je afscheiding opvallend gaat toenemen, bespreek het dan even met een arts om een infectie uit te sluiten.

2. Ik heb nog nooit een orgasme gehad door penetratie

Als je als vrouw tijdens de penetratie niet kunt klaarkomen, is dit volkomen normaal. Hoewel romantische films ons anders doen laten geloven, is het voor vrouwen best lastig om via deze weg een orgasme te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat 71% van de vrouwen zelden of nooit een orgasme krijgt tijdens het penetreren.

Over het algemeen hebben vrouwen meer clitorale stimulatie nodig om te kunnen klaarkomen. Als je het leuk vindt om wat te experimenteren dan kun je kijken of je de clitoris tijdens de penetratie wat kunt stimuleren om tot een orgasme te komen. Maar laat het niet als een 'moetje' voelen, het is dus heel normaal voor een vrouw om niet tot een orgasme te komen tijdens het penetreren.

3. Tijdens de seks laat ik wel eens 'vaginale winden', hoe komt dat?

Het laten van 'scheetjes uit je vagina' is heel normaal en kan iedereen gebeuren. Tijdens de seks wordt er door de penis, vingers of sekstoy een penetrerende beweging gemaakt waardoor er elke keer wat lucht in de vagina gepompt kan worden.

De vagina zelf is niet bovendien ook helemaal glad, maar heeft allerlei ribbels, waarin die lucht zich kan gaan ophopen. Deze lucht kan er tijdens of na de seks weer uitkomen door bepaalde bewegingen of door het aan/ontspannen van de spieren. Dit zijn de zogenoemde vaginale winden. Genant? Misschien een beetje, maar gelukkig is het heel normaal en kunnen we er allemaal last van hebben!

4. Ik moet wel eens huilen na de seks, is dat normaal?

Het is zeker normaal om emoties te ervaren tijdens of na de seks. Seksuele activiteiten kunnen allerlei verschillende emoties oproepen, van euforie tot verdriet. Hetgeen wat er momenteel in je leven speelt of wat je meegemaakt hebt, kunnen deze emoties beïnvloeden. Bijvoorbeeld kan seks vragen oproepen als: Word ik ooit zwanger, is onze relatie nog wel goed genoeg, vindt hij me mooi? Die vragen en bijbehorende gevoelens worden ook nog eens versterkt, doordat de seks allerlei stofjes vrijmaakt zoals endorfine en dopamine.

Mocht de seks of de gedachten daaraan je ernstig beïnvloeden of altijd negatieve gedachten bij je oproepen, neem dan eens contact op met je huisarts of een seksuoloog.

5. Ik bloed wel eens na het vrijen, kan dat kwaad?

Als je niet ontmaagd wordt of menstrueert, is het in principe niet gebruikelijk om tijdens of na de seks te bloeden. Het wil ook niet direct zeggen dat het ernstig hoeft te zijn, maar het is wel goed om er even naar te laten kijken. Mogelijke oorzaken kunnen een onschuldige poliep zijn die in de weg zit, een infectie, maar ook baarmoederhalskanker. Hoe dan ook, het is goed om het even te laten onderzoeken.

Wil je meer lezen over seks en seksuele vraagstukken? Surf dan eens rond op onze site. Lees hier meer over hoe je je grenzen kunt aangeven in bed!

Heb jij ook een vraag die hier niet bijstaat? Laat het (anoniem of met een nickname) weten in een reactie hieronder. Wie weet kunnen wij hem later beantwoorden op de site!


Reacties
Categorieën