Sparkling couples
Sparkling couples
1 min

Door deze eigenschap kun je een diepere laag in je relatie vinden

1 min

Om een gezonde relatie te hebben, zijn er diverse ingrediënten nodig en een goede wisselwerking tussen jou en je partner. Voor een diepgaande relatie, die tegen een stootje kan, is specifiek één belangrijk eigenschap nodig. Deze delen we vandaag met je.

Emotionele intimiteit

Om een ijzersterkte relatie te krijgen, waarin je op een diepere laag verbinding met elkaar kunt maken, moet je emotionele intimiteit bij elkaar vinden. Dit houdt in dat je op emotioneel vlak open en eerlijk met elkaar kunt zijn. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet perse. Je moet hiervoor namelijk kwetsbaar durven opstellen, authentiek en eerlijk zijn en je emoties openlijk delen. En dit is echt niet vanzelfsprekend.

Hoewel het logisch klinkt dat je in een relatie eerlijk naar elkaar bent, blijkt dat lastiger dan gedacht. De meesten mensen hebben namelijk de neiging om enigszins oordelend te zijn tegenover jezelf en anderen. Denk maar eens aan: 'Ik ben een te dik, die is te egoïstisch, die is veel beter in... etc etc'. En met die kennis, is het echt niet makkelijk om altijd het achterste van je tong te laten zien. Dat maakt je immers kwetsbaar. Je emoties niet laten zien of niet uitspreken lijkt de makkelijke weg, maar feitelijk staat dit een sterke relatie in de weg.

Emoties leren delen

Als je van nature niet zo'n open boek bent en liever je emoties onderdrukt, betekent dat niet dat je het niet kunt leren. Je kunt bewust worden van hetgeen dat jij altijd doet, vervolgens je gedrag aanpassen en na verloop van tijd kan dit zelfs een gewoonte worden.

Als je je leert om je eigen emoties te lezen, dan kun je deze op den duur herkennen als ze opkomen. Voel maar eens wanneer je geïrriteerd wordt, wanneer je je onzeker voelt of iets heel leuk vindt. Als je deze gevoelens kunt identificeren dan kun je ze ook bewuster gaan ervaren. Een volgende stap zou zijn om deze uit te spreken richting je partner, nog voordat de bom ontploft is. Bijvoorbeeld: 'Ik merk dat ik het vervelend vind als jij mij niet uit laat praten' of 'ik voel me onzeker over mijn lichaam'.

Neem de tijd

Het zal een tijdje duren voordat je deze vaardigheid onder de knie hebt, maar het is zeker de moeite waard om hiermee te gaan oefenen. Hierdoor ontstaat er niet alleen meer verbinding en diepgang in je relatie, het stelt je ook in staat om echt jezelf te zijn. Dit is belangrijk voor je relatie, maar ook voor de band die je met jezelf hebt.

Het is niet zo dat wanneer je deze emoties leert delen, je vervolgens geen conflicten meer hebt. Integendeel. Het is wel zo dat als je goede communicatievaardigheden hebt aangeleerd en hebt geleerd om je emoties te uiten en te bespreken, dat je op een ander niveau met elkaar om kunt gaan. Veel respectvoller. En juist hierdoor kun je een hele sterke relatie met elkaar opbouwen.

Reacties
Categorieën