4 dingen die je leert van relatietherapie
In het begin is alles rozengeur en maneschijn tussen jullie. Compleet in love kunnen jullie niet van elkaar afblijven, hebben jullie veel uitstapjes, veel seks en kun je niet stoppen om over de ander te praten. Je denkt en hoopt dat het altijd zo zal blijven, maar naar verloop van tijd zul je merken dat deze eerste sparkle afneemt. Bij de meeste koppels blijft er gelukkig genoeg over. Andere koppels groeien op een gegeven moment uit elkaar, ondanks dat jullie dat beide niet willen. Een optie om elkaar weer te vinden is relatietherapie. Vandaag delen we 4 primaire regels die je tijdens zo'n sessie kunt leren. 1. Beide partners moeten aan de slag voor verandering
Een bekend fenomeen is de blame game. Het is zo makkelijk om de ander te beschuldigen van de dingen die fout gaan in jullie relatie. Geregeld wordt er dan vanuit gegaan dat de situatie pas verbeterd op het moment dat de ander zich aanpast. Maar deze denkwijze zal ervoor zorgen dat jullie blijven stilstaan. Het is van groot belang dat je kijkt naar jezelf en je eigen rol in de situatie. Wellicht moet je daarvoor je trots of frustraties aan de kant zetten, maar het resultaat zal de moeite waard zijn.
2. Wat zijn de gevoelens achter de emoties
Iedereen heeft zijn eigen gevoeligheden, die vaak ten grondslag liggen aan de conflicten. Vaak zijn de emoties die tot uiting komen (woede, irritatie, wrok, oordeel) een uiting van een dieperliggende probleem. Probeer erachter te komen wat het is dat deze gevoelens en gedachten veroorzaakt. Ben je bang om iemand te vertrouwen doordat je in het verleden teleurgesteld bent? Heb je het gevoel dat je er alleen voor staat? Ben je onzeker over hetgeen wat jij aan het doen bent of heb je het gevoel dat je niet kan tippen aan je partner of anderen? Zodra je openstaat voor de problemen die ten grondslag liggen aan jouw irritatie, woede of verdriet, dan ben je ook in staat om hieraan te werken. Bovendien kan je partner jou op deze manier ook beter begrijpen in plaats van de confrontatie aan te gaan op basis van bijvoorbeeld de woedeuitbarsting.
3. Jullie zijn een team, dus gedraag je ook zo
Stellen die uit elkaar groeien, richten zich na verloop van tijd steeds meer op zichzelf. Waar heb ik behoefte aan, wat zijn mijn dromen en doelen. Juist in zo'n fase is het cruciaal dat je je gaat opstellen als team. Wat willen wij, waar kunnen wij naartoe werken, wat zijn onze dromen? Jullie gezamenlijke behoeften moet minstens zoveel prioriteit krijgen als je eigen behoefte. Dat is uiteindelijk waarom je voor elkaar gekozen hebt toch?!
4. Stel relatietherapie niet te lang uit
Vaak gaan koppels starten met relatietherapie als er geen andere oplossing meer mogelijk lijkt. Maar de weg terug kan dan erg lang en lastig zijn. Jullie zijn op dat moment al zo ver van elkaar verwijderd. Relatietherapie kan misschien zwaar klinken, maar kan heel prettig zijn voor partners die elkaar uit het oog dreigen te verliezen. Dus als jullie een langere periode vol irritaties en frustraties doorgaan, maak gewoon eens een afspraak met iemand bij jou in de buurt. Je zult zien dat het jullie een stuk wijzer kan maken en wellicht kom je dan met een paar enkele sessies al een heel eind.