2 min

Single zijn is in opmars

2 min
Er zijn steeds meer singles in Nederland! Goed nieuws want dat betekent vast dat er heel wat mensen mijn blog over de voordelen van single zijn hebben gelezen. Het aantal singles is de afgelopen jaren alleen maar gestegen en die trend zet zich door. Er is zelfs een hoogleraar die stelt dat in 2050 de helft van de huishoudens uit singles bestaan. Deze omslag is uiteraard niet zonder reden. Er is een wezenlijk verschil in zelfredzaamheid bij vrouwen van toen en nu.

Vroeger

Vroeger stopten veel vrouwen met werken om voor de kinderen te zorgen. Hierdoor werd er, onbewust en soms onbedoeld, een afhankelijkheid van de man gecreëerd. Was de prins op het witte paard toch niet zo hoffelijk als eerst gedacht? Dan zat een scheiding er op financieel gebied helaas vaak niet in. De financiële afhankelijkheid was groot en het feit dat de vrouw zelf geen netwerk had om op terug te vallen waren, zo kan ik me voorstellen, meer dan eens reden om toch te blijven.

Houden van is een werkwoord!

De andere kant is dat er toen ook harder gewerkt werd aan een relatie. Als een huwelijk niet werkte dan deed je er alles aan om het weer werkend te maken. Tegenwoordig zijn er, met het wereldwijde web, volop keuzes. Dus waarom zou je blijven als het gras ergens anders vele malen groener is? Het gaat niet alleen meer om de mensen die bij jou in de wijk , het dorp of de stad wonen, maar de wereld ligt aan je voeten. Met één druk op de knop heb je een heel arsenaal aan potentiele partners tot je beschikking en de eerste keuze kun je veilig vanachter een computerscherm maken in plaats van in een rokerige kroeg na iets te veel biertjes.

We zijn zelfstandiger geworden

Daarbij zijn vrouwen van tegenwoordig een stuk minder afhankelijk. Ze verdienen hun eigen geld en hebben een eigen netwerk om op terug te vallen. De rolverdeling is (gelukkig) in de loop van de tijd veranderd waardoor je nu de keus hebt om weg te gaan. We kiezen tegenwoordig makkelijker voor ons eigen geluk in plaats van ons eigen gemak. Wel is het zo dat de jongere generatie vaker op zoek gaat naar een nieuwe relatie omdat zij toch een gezinnetje willen of in ieder geval dat gevoel willen ervaren. De wat oudere generatie heeft dat al achter de rug en is tevreden als single.

Single zijn wordt steeds meer geaccepteerd

Ook de maatschappelijke druk is er tegenwoordig niet meer. Er zijn er nog maar weinig die bang zijn om een oud “kattenvrouwtje” te worden en gelukkig wordt het ook steeds meer “geaccepteerd”. Er is zelfs een steeds groter wordende groep van bewuste vrijgezellen die er echt voor kiezen om zonder (vaste) partner door het leven te gaan. Mensen die niet meer geloven in een “ze leefde nog lang en gelukkig” of mensen die helemaal geen behoefte hebben aan het sprookjes einde. De vraag of je “het” niet mist blijft overigens wel, maar als ik ze dan mijn blog over de voordelen van het single zijn laat lezen zijn sommigen net zo overtuigd als ik. _________________________________ Lees hier alle blogs van Helga!
Reacties
Categorieën