Tussen de lakens
Tussen de lakens
1 min

Naaktselfies; do of don’t?

1 min
Behoren naaktselfies, zoals Geraldine Kempers besprak, tot HET voorspel anno 2014 of is het een naïeve daad die je duur kan komen te staan? Sinds een hacker pas geleden de naaktfoto’s van talloze celebrities massaal heeft gelekt op het World Wide Web is de online privacy discussie weer in volle hevigheid op gang gekomen. Naaktselfies, is het een do of don’t?

Consequenties van naaktselfies

Theoretisch gezien lijkt het inderdaad een moderne manier van voorspel. Tegenwoordig zit op bijna elke telefoon een camera en internet. Als je het aan durft lijkt een spannende foto doorsturen naar je vriend de ultieme manier van teasen in de aanloop naar een fijne avond. Lijkt. Want voordat je op de verzenden knop drukt moet je je even afvragen wat de consequenties kunnen zijn: - Is het tijdens een uit de hand gelopen ruzie ook niet de ultieme manier voor je ex om ze ‘per ongeluk’ door te sturen en zo wraak op je te nemen? - Is onze privacy inderdaad met een enkele wachtwoord gewaarborgd? Je mag dan geen Scarlett Johansson heten, het feit is dat je gehackt kunt worden. Zelfs als je ze naar niemand stuurt, bestaat de kans dat er iemand op jouw laptop of telefoon inbreekt en de kiekjes zo de wijde wereld in stuurt. - Hoe zou je je voelen als je met je hebben en houden op internet staat? Kan jij je collega’s onder ogen komen? Of nog serieus met je baas of tennistrainer praten?

Privacy discussie

Even zo schokkend is misschien nog wel dat mensen elkaar veroordelen zodra een foto uitlekt. “Had je maar geen naaktfoto moeten nemen?” Is dat wel zo? Als je internetbankiert vraag je er toch ook niet om om bestolen te worden? Dat er gevaren schuilen achter de naaktselfie mag voor iedereen hopelijk duidelijk zijn. Voor veel mensen reden genoeg om het risico niet te lopen en het niet te doen. Voor andere mensen (en beroemdheden) geen reden om het niet te doen. Ieder zijn ding, maar denk er in ieder geval over na of je de foto verstuurt én naar wie je hem stuurt. Oh, en neem Geraldines ultieme naaktselfie tip in acht: “Ik zorg er in ieder geval voor dat mijn hoofd (plus herkenbare lichaamsversieringen!) er niet opstaan.”  

Privacy op het internet in De Wereld Draait Door

  Zou jij ooit naaktselfies maken of vind je het een absolute don't? Laat hieronder jouw mening weten!   _________________________________ Lees hier alle blogs van Jorinde!  

Foto: Dennis Brekke

Reacties
Categorieën