Happy singles
Happy singles
1 min

Bindingsangst een trend?

1 min
Als ik het zo om me heen hoor, lijkt bindingsangst wel het ultieme argument te zijn om het vrijgezellenbestaan te verdedigen. Het verspreidt zich als hardnekkige hooikoorts in een pollenseizoen.

Gras groener bij de buren?

Eerlijk is eerlijk, ik roep ook weleens dat ik niemand tegenkom. Maar ja, hoe zie je dat als je je ogen altijd sluit zodra er een potentieel in je gezichtsveld komt? De hoogste tijd dus om eens op onderzoek uit te gaan wat bindingsangst nou echt is en hoe we er vanaf komen. Zijn we nou echt allemaal 2.0 hipsters die snakken naar relationele vrijheid? En waarom? Omdat het gras groener is bij de buren? Brengt dat ons constant aan het twijfelen of we ons aan één iemand moeten binden? Of is het echt een diepgewortelde onzekerheid om gekwetst te worden?

Bindingsangst vs. verlatingsangst

Bindingsangst betekent dat je benauwd wordt zodra het op een relatie aankomt. Terwijl die benauwdheid veroorzaakt kan worden door het opgeven van de vrijheid, kan het ook een angst zijn om juist verlaten te worden. Verlatingsangst. Ook dat nog.

Red flags

Oké, maar heb jij echt last van bindingsangst of praat je het jezelf aan? Signaleer jouw rode vlaggen! • Zodra een flirt serieus wordt (daten, relatiepraat, ontmoeting met de schoonouders) ren jij het liefste hard weg. • Althans, dat is je gevoel. In het echte leven vermijd je degene liever en zet je het contact op een laag pitje. • Op wat losse flings na is het bij jou nog nooit tot een serieuze relatie gekomen. • Je prioriteit ligt bij vriendenavonden en kroegentochten zonder partner. • Als je een relatie hebt, mis je binnen een bepaalde periode je vrijheid als vrijgezel. • Jouw eisenlijst voor de ideale partner is inmiddels zo lang dat zelfs een Disney prins niet eens meer volstaat. • De toekomst is een taboe onderwerp dat op de zwarte lijst van gespreksonderwerpen staat.

Burn the red flags

Weten waar je bindingsangst vandaan komt is de eerste stap om er iets aan te doen. Ren niet meteen weg wanneer je emoties richting kookpunt gaan, gewoon blijven zitten en je zult zien dat de wereld niet vergaat. Lees hier meer over de oorzaken en oplossingen van bindingsangst.

Door gastblogger Jorinde van den Broeke Foto: Shutterstock - Stockcreations

Reacties
Categorieën