Sparkling couples
Sparkling couples
2 min

Marleen: Een relatie goed voor de gezondheid?

2 min
Steeds vaker hoor ik het de single vrouwen om mij heen zeggen: ‘ik ga nooit meer vuile sokken en boxershorts wassen!’ of ‘nu is de afstandsbediening voor altijd van mij!’. Nooit meer gezeur over het interieur, wat voor vakantiebestemming het dit keer gaat worden of constant rommel van een ander opruimen. Altijd alle beslissingen zelf kunnen nemen en nooit meer (negatieve) spanning en onrust. Single zijn vinden zij helemaal top! En dat deze dames voorlopig even goed klaar zijn met het hebben van een relatie, snap ik heel goed. Er zijn namelijk best veel mensen die te maken hebben met stress in hun huwelijk of relatie. En dat is ook niet zo raar, het hebben van een relatie is nogal hard werken!

Boost voor hart en bloedvaten

Toch is uit onderzoek gebleken dat het hebben van een partner juist goed is voor jouw hart en zelfs de bloedvaten krijgen een heuse boost. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je minder last krijgt van stress. Hoe gaaf is dat? Én een relatie met de man van jouw dromen én minder stress! Toch vraag ik me af hoe zo’n onderzoek nou precies in z’n werk gaat. Hoeveel stellen zullen er hebben meegedaan aan dit onderzoek? Wat voor vragen zullen er gesteld zijn en naar wat voor onaangename gewoonten werd er gekeken?

Niet alles werkt stressverlagend

Neem bijvoorbeeld het naast de wasmand gooien van boxershorts, schoenen midden in de woonkamer uitdoen (tenzij je in een villa woont, dan mag dit wel!) of lege glazen door het hele huis achterlaten, nou daar wordt de aanmaak van mijn gelukshormoon dus mooi niet van gestimuleerd. En afspreken dat hij rond 01.00 uur terug is van uitgaan en dan om half 7 de volgende ochtend nog niet thuis zijn (zonder iets van hem te laten horen)... Ik weet het niet hoor, maar dat werkt voor mij allesbehalve stressverlagend. Een klein ‘voordeel’ had het wel, nu weet ik ook meteen hoe mijn ouders zich vroeger moeten hebben gevoeld als ik een half uur te laat thuis was! (alsnog sorry pap en mam!)

Voor geen goud..

Maar de ontbijtjes op bed, de herinneringen aan onze wereldreis en alle andere gave dingen die we samen ondernemen: ik zou het voor geen goud willen missen! En dingen gaan langzamerhand zelfs steeds beter. Het is een kwestie van loslaten en mijn dwangmatige karakter onder handen nemen. ‘Dat wat jij als troep ziet ruim ik zo meteen op hoor!’ of een ‘zal ik de plantjes (alle 30) eens even water gaan geven?’ Ja, dan is mijn dag weer helemaal goed!

De cirkel is rond

Natuurlijk draait het in een relatie om geven en nemen, maar zo zie ik het ook met de stress: je levert zeker weten wat in, maar krijgt er ook af en toe wat onrust voor terug! Maar no worries, zo lang het meer stress wegneemt dan dat het je oplevert ben je uit de gevarenzone en klaar om samen heel oud en grijs te worden! Want ja, ondanks de tegenstrijdige berichten zijn er onderzoeken die uitwijzen dat stress en grijze haren met elkaar te maken hebben.. En daar komt het voordeel van een relatie weer om de hoek kijken, want wie verft jouw uitgroei? Juist! Jouw geliefde. En ja lieve lezers, dan is het cirkeltje weer helemaal rond! _________________________________ Lees hier alle blogs van Marleen!

Foto: Shutterstock - gpointstudio

Reacties
Categorieën