Happy singles
Happy singles
1 min

Tegelijk ongesteld worden: feit of fictie?

1 min
Heb jij deze discussie ook wel eens gevoerd? Of is het je opgevallen dat jij en je zusjes/huisgenoten (bijna) tegelijk ongesteld worden? Toeval? Of toch niet?

Jij en je huisgenoten: tegelijk ongesteld!

We horen vaak dat vrouwen in hetzelfde huis in dezelfde periode gaan menstrueren. De menstruatiecyclus kan natuurlijk een beetje variëren en opvallend is dat deze lijkt overeen te komen met de vrouwen die je veel ziet. Dit kan natuurlijk alleen als je hem niet reguleert met de pil of een ander anticonceptiemiddel. Is dit toeval of niet? En zijn er bewijzen voor te vinden? De meningen zijn verdeeld.

Waar of niet waar?

Uit het onderzoek van de Amerikaanse Martha McClintock bleek dat de cyclussen van de vrouwen uit één slaapzaal opvallend dicht bij elkaar lagen. Ze verklaarde dat het bewijs voor het synchroniseren van de cyclussen groot was. De oorzaak zou volgens haar liggen bij feromonen, hormoonachtige geurstoffen, zo lazen wij in het boek 'Hoe smst een Chinees'. Een grappig boek waarin dergelijke vragen en feitjes uitgelegd worden. In hetzelfde boek wordt dit onderzoek weerlegd door een gynaecoloog van de VU Amsterdam. Hij zegt dat stress of mannenzweet de cyclus ook kan beïnvloeden. Ja, je leest het goed: Mannenzweet! Bovendien is uit later onderzoek gebleken dat de cyclussen van vrouwen niet op elkaar afgestemd worden en dit louter op toeval berust. Kortom, so far nog geen bewijs.   Laat ons in een reactie hieronder weten als jij ook tegelijk ongesteld was met je zusjes of huisgenootjes!

Foto: Shutterstock - Pontus Edenberg

Reacties
Categorieën