Sparkling couples
Sparkling couples
1 min

Volle maan: Bevallen!

1 min
Er doen zich vele verhalen den ronde over het fenomeen dat meer vrouwen zouden bevallen bij volle maan. Is dit nu eigenlijk wel zo en waar komen deze verhalen vandaan? Wij gingen op zoek naar het antwoord.

Bevallen er meer vrouwen bij volle maan?

Er zijn culturen die een volle maan zien als teken van een aankomende bevalling. In Nederland houden we er bij het berekenen van de bevallingsdatum geen rekening mee, maar toch hoor je nog wel eens dat een volle maan rondom de uitgerekende datum de geboorte zou doen versnellen of juist vertragen zodat men in de nacht van de volle maan zou bevallen.

Wetenschappelijke studies

De maan houdt de gemoederen flink bezig aangezien er vele onderzoeken verricht zijn om de verhalen rondom de invloed van de maan op de bevalling te kunnen onderbouwen met cijfers. Maar uit de vele wetenschappelijke studies die zijn gedaan naar dit fenomeen, zijn nog geen bevestigende verklaringen gekomen. Statistieken van bevallingentijdstippen over een aantal jaar wijzen uit dat er geen verband kan worden gelegd tussen toename van het aantal bevallingen tijdens volle maan.

Feit of fabel?

Kortom, uitgaande van de wetenschappelijke studies kunnen we concluderen dat er geen aantoonbare aanwijzingen zijn dat een volle maan de zwangerschap zou beïnvloeden. Tegengestelde overtuigingen zouden eerder het gevolg zijn van een psychologisch effect dan van de kracht van de maan. Toch zijn we benieuwd waar deze mythe vandaan komt. In het boek 'Kunnen muggen dronken worden' lazen wij dat de volle maan vastgesteld werd door ernaar te kijken en te bepalen wanneer hij vol is. Je ziet inderdaad een piek rond die volle maan, maar dat komt dat de periode dat de schijf bijna rond is (95%) bijna 6 dagen duurt. De maan lijkt dan rond, maar in werkelijkheid is de maan maar één dag helemaal vol. Het effect van de volle maan blijkt dus een schijneffect en dat zou deze mythe kunnen verklaren.

Foto: Shutterstock - Alekuwka

Reacties
Categorieën