Sparkling couples
Sparkling couples
2 min

Lekker hip: Samen kruiden kweken!

2 min
We willen tegenwoordig graag lekker biologisch eten en ook terug naar het kneuterige staat hoog in het vaandel. Niks geen massaproductie, we willen zelf kweken! Om te beginnen is het super leuk en hip om je eigen indoor moestuintje te hebben. Wij helpen je op weg met deze tips om binnen verse kruiden te kweken.

Je mini moestuin binnen

Veel van ons zijn helaas niet in de gelegenheid om buiten een moestuin te starten omdat ze simpelweg geen tuin hebben. Pas de problème! Met deze tips kweek jij in no time binnen je eigen kruiden. Wat dacht je van heerlijk geurende lavendel of lekkere munt voor in de thee? We like! kruiden-planten

Welke kruiden zijn geschikt om binnen te kweken?

Veel kruiden kun je prima binnen kweken. Enkele voorbeelden van kruiden die goed binnen groeien zijn basilicum, bieslook, salie, rozemarijn, oregano, koriander, tuinkers, peterselie, munt, lavendel en tijm. Je kunt de kruiden als kleine plantjes kopen of als zaden. Als je snel resultaat wilt kun je beter voor de plantjes gaan, maar als je het proces wilt volgen dan zijn zaden natuurlijk extra leuk. Kies de kruiden uit die jouw aanspreken of waar je geregeld mee kookt en ga aan de slag!

Hoe moet je kruiden verzorgen?

Hoewel elk plantje natuurlijk zijn eigen gebruiksaanwijzingen heeft, kunnen we globaal aangeven hoe je het beste binnen kruiden kunt kweken. Lees altijd eerst per kruid even op de verpakking of op internet in welke omstandigheden deze het beste zal groeien om het zeker te weten. Licht Voor kruiden is licht heel belangrijk. Zorg voor een zonnig plekje bij het raam, bijvoorbeeld bij een raam op het zuiden. Veel plantjes gaan dood of groeien niet goed door een tekort aan licht. Daarentegen is direct zonlicht vaak weer te heftig dus probeer dit zo veel mogelijk te ontwijken. Temperatuur De meeste kruidenplantjes groeien goed in een warme en vochtige omgeving. Ook mag de grond niet te droog worden. Zet ze niet te dicht bij een directe warmtebron zoals de oven of cv. Probeer de temperatuur zo constant mogelijk te houden en de plantjes uit de tocht te houden. Grond Wil je het helemaal goed doen, begin dan met een laagje grind onder in de pot. Hierdoor kan het water weglopen en houdt de grond toch vochtig. Daarop kun je potgrond gebruiken, die altijd licht vochtig moet zijn. Potjes Je kunt met potjes variëren zoveel je wilt. Knip oude flessen open, gebruik kastjes, kopjes, glazen vazen of de standaard pot; zolang er maar een gat aan de onderkant zit. Zo kan het water weglopen en voorkom je dat de plantjes gaan rotten.

Plantenkas binnen

Zoals we al zeiden is het belangrijk om de planten vochtig te bewaren. Daarom is een plantenkas toch wel erg makkelijk. Je kunt er zelf een in elkaar klussen, maar bij de Ikea hebben ze deze toffe kas van de foto hieronder te koop. Het kleine formaat is ideaal voor in huis en zo kun je direct aan de slag! Stuur je ons een foto van jouw indoor moestuin? Dan plaatsen wij deze weer op onze facebookpagina! plantenkas-ikea

Foto: Dave Richard Photography Collages: Pinterest.com

Reacties
Categorieën