Tussen de lakens
Tussen de lakens
2 min

Welk glijmiddel kiezen?

2 min
Veel koppels gebruiken glijmiddel tijdens de seks. Soms omdat het noodzakelijk is (bijvoorbeeld bij vaginisme, omdat de vrouw niet genoeg vocht aanmaakt of omdat de man een grote penis heeft). Maar vaak wordt het ook ingezet omdat het een prettig middel is om alles net wat soepeler te laten verlopen. Maar welk type gel moet je dan kopen? Er is zoveel te verkrijgen! Wij helpen je om de juiste keuze te maken.

Waarom glijmiddel gebruiken

Het gebruiken van glijmiddel kan een prettige manier zijn om het plezier tijdens de seks te vergroten. Het maakt het geheel meer glibberig en vochtig, waardoor de vagina niet droog wordt tijdens het vrijen. Hierdoor kunnen zowel de man als vrouw intenser en langer genieten. Maar let er op dat diverse middelen verschillende eigenschappen hebben. Wij zetten het grofweg uiteen voor je.

Waterbasis

Glijmiddel op waterbasis is geschikt voor verschillende doeleinden. Natuurlijk kun je dit inzetten om de seks wat soepeler te laten verlopen. Maar deze variant leent zich ook goed in combinatie met zowel seksspeeltjes als met condooms. Het nadeel van deze variant is dat het een minder langdurige werking heeft omdat het sneller opdroogt en je weer nieuwe moet pakken. Anderzijds is het voordeel is dat het makkelijker schoon te maken is, waardoor je geen plakkerige toestanden krijgt.

Siliconenbasis

Een glijmiddel op basis van siliconen heeft als voordeel dat het langer blijft 'glijden' in vergelijking met de waterbasis variant. Als je een prettig middel kiest, leent dit zich ook voor een algehele massage en een goed begin is het halve werk. Een ander voordeel van deze variant is dat hij zich goed leent voor bijvoorbeeld seks onder de douche. Normaliter wordt seks in het water een beetje stroef, maar dat kan hiermee dus verholpen worden. En dat is wel zo leuk, want zo wordt een stomende sekspartij in het water nog lekkerder! Een nadeel van deze variant is dat het wat duurder is. Ook kun je een glijmiddel op siliconenbasis niet gebruiken met siliconen seksspeeltjes en vaak ook in combinatie met condooms. Dus als je hiermee in de weer wilt gaan, kies dan liever voor de waterbasis variant. Tot slot is dit middel lastiger schoon te maken omdat het niet goed oplost in water. Goed boenen dus!

Smaakjes en extra stimulaties

De twee varianten (waterbasis en siliconenbasis) zijn grofweg de grootste verschillen. Binnen deze richtingen zijn er talloze soorten verkrijgbaar; zo heb je de basic variant, maar ook met allerlei verschillende smaken en/of extra stimulerende effecten. Er bestaan gels met verwarmende of prikkelende effecten of een middel dat juist weer verkoelend werkt. Voor ieder wat wils. Probeer gewoon veel soorten uit en ontdek welk middel jullie prettig vinden!

Glijmiddel voor anale seks

Denken jullie eraan om anale seks te proberen? Dan is een goed glijmiddel noodzakelijk omdat er in dit deel van het lichaam geen vocht wordt aangemaakt. Zonder een smeermiddel zal het glijden haast onmogelijk worden. Er zijn speciale middelen die je voor anale seks kunt gebruiken dat bovendien helpt de sluitspieren te ontspannen. Dit leent zich beter voor anale seks dan de reguliere middelen. Kijk hier specifiek naar zodra je een gel gaat kopen voor dit doeleinde.

Massageolie

We willen graag even benadrukken dat massageolie niet hetzelfde is als glijmiddel. Een massageolie kun je dan ook niet gebruiken in de vagina, dat kan voor een verstoring van de PH-waarde zorgen. Dus gebruik massageolie lekker voor de rest van het lichaam en schakel over op een glijmiddel zodra je naar de vagina gaat. Of ga voor een fijn middel op basis van siliconen dat voor beide doeleinden geschikt is.

Foto: Shutterstock

Reacties
Categorie├źn