Sparkling couples
Sparkling couples
1 min

Samen opvoeden doe je zo!

1 min
Een kind voelt feilloos aan wat hij beter aan papa of wat beter aan mama kan vragen. Voor een snoepje naar mam, later thuiskomen vraag je aan papa. Samen opvoeden betekent afstemmen en de regels polijsten. Maar hoe doe je dat?

Je bent een team

Onthou te allen tijde dat jullie als een team moeten fungeren. Stem samen af wat jullie regels en guidelines zijn en hou je daar ook aan. Zorg dat jullie beide consequent zijn zodat je niet te horen krijgt 'dat het van de ander wel mag'. Een kind voelt direct aan waar de ruimte zit en zal deze ook benutten. Heeft één van jullie nee gezegd, dan is het bij de ander ook nee. Ook als je het er niet mee eens bent.

Communiceren

Communicatie is een heilig goed binnen een gezin en misschien wel een van de belangrijkste dingen om harmonie te creëren en te behouden. Een verhitte discussie met je partner op z'n tijd is helemaal niet erg, maar houd je kinderen hierbuiten en die dit dus op een moment dat ze er niet bij zijn. Zorg wel dat hier over gesproken wordt en sluit het positief af. Ben je nog op zoek naar communicatietips, neem dan eens een kijkje op how2talk2kids.nl.

Het belang van je kind voorop

Probeer ervan bewust te zijn dat het belang van het kind altijd voorop moet staan. Wanneer jij probeert gelijk te krijgen -en dus je ego de overhand laat nemen- is je kind eigenlijk altijd de dupe. En dit, terwijl het eigenlijk helemaal niet gaat om winnen of verliezen binnen een kwestie of meningsverschil. Het gaat erom dat er een oplossing komt die voor alle partijen goed voelt en voor het kind het beste lijkt. Onthou te allen tijde dat ruzie in bijzijn van een kind echt een no go is. Deze zal het veel zwaarder opnemen dan wellicht bedoeld en kan hele vervelende neveneffecten op korte of lange termijn opleveren. Niet doen dus.

Wissel papa- en mamadag af

Pak ieder momenten voor jezelf met de kleine. Vooral vrouwen vinden dit vaak lastig en denken dat zonder hen alles in het honderd loopt. Maar nee hoor dames, you will survive. En de kleine ook! Dus geef papa ook de ruimte om lekker quality time met je kind te nemen. En natuurlijk, vergeet daarbij niet dat het voor jezelf én voor jullie als koppel ook erg belangrijk is om tijd in te ruimen, dus probeer dit ook te blijven doen. Hoe druk het ook is of voelt.

Heb het leuk/ genieten

Bekijk elke dag het positieve en geniet daarvan. Het is makkelijk om te kijken naar wat niet goed gaat en we hebben vaak de neiging dit te benadrukken. Niet doen! Benoem juist naar elkaar de dingen die je fijn vindt, goed gaan en waar je van geniet. Je zult zien dat de resultaten verbluffend zijn. Succes & veel plezier!

Foto: Shutterstock - Svetlana Fedoseyeva

Reacties
Categorieën