Seks tijdens zwangerschap

Over 'seks tijdens de zwangerschap' valt veel te zeggen, want er doen bang-maak-verhalen de ronde die tegen gesproken kunnen worden. Met dit artikel is zeker niet alles gezegd; het is fijn als je vragen stelt. Dat mag in een (anonieme) reactie hieronder. Meestal help je daar ook iemand anders mee, want het is voor 99% zeker dat je nooit de enige bent die zich iets afvraagt. De verloskundige is ook een bron van informatie en onthoud dat er geen domme of gekke vragen bestaan.

Vrijen als je zwanger bent

In algemeenheid is het een feit dat in alle voorlichting over seks individuele meningen ongemerkt mee komen. Deze kunnen gebaseerd zijn op opvoeding, omgeving, (slechte)ervaringen, zelfbeeld etc. De belangrijkste voorwaarde voor vrijen is dat als jij (vrouw) er zin in hebt, dan is het goed voor je. En als je niet wilt vrijen, is dat ook helemaal okay.

Wel/niet vrijen tijdens je zwangerschap?

Er kunnen wel 100 redenen zijn waarom je wel of juist niet wilt vrijen wanneer je zwanger bent waaronder: - Dat je niet teleur wilt stellen - Dat je onzeker bent/wordt of je nog wel aantrekkelijk bent met je steeds boller wordende buikje - Dat je bang bent dat er iets slechts met het kindje gebeurt - Dat je de bevalling/ miskraam zult opwekken

Bloedverlies tijdens of na het vrijen

Ben je zwanger dan kan het voorkomen dat je wat bloed aantreft na een vrijpartij. We maken hierbij onderscheid tussen echt bloedverlies en wat 'spotting'. Spotting Er kan altijd wat spotting voorkomen, dus wat spatjes bloed. Dit komt omdat je vagina en baarmoedermond extra goed doorbloed zijn en stoten of wrijving kan kleine scheurtjes veroorzaken die in principe weinig kwaad kunnen. Bij een vrijpartij zonder zwangerschap kan dat ook voorkomen, maar nu is het allemaal iets beter doorbloed. Goed vochtig zijn of het gebruik van wat glijmiddel kan helpen om dit te voorkomen of te verminderen. Bloeding Heb je echt het gevoel dat je veel bloed verliest, neem dan contact op met de huisarts of je verloskundige. Niet twijfelen, gewoon doen.

Standjes

Er zijn geen specifieke standjes die je moet vermijden tijdens de zwangerschap. Hoewel het goed mogelijk is dat sommige houdingen zwaar of lastig zijn met een dikke buik, kun je zelf het beste uitproberen wat voor jou prettig en haalbaar is. Het belangrijkste is dat jullie allebei genieten. Dus probeer uit en wees eerlijk over wat voor jou goed aanvoelt.

Samen praten

Als je zwanger bent is je lichaam en geest aan verandering onderhevig. Het is belangrijk om hier goed met elkaar over te communiceren. Praten in bed over seks klinkt heel gezellig, maar voor de meeste mensen is het een opgave. Praten over wat je lekker vindt of zeggen dat je dat eerst wel lekker vond maar nu niet meer, is niet eenvoudig, maar altijd goed en nu waarschijnlijk noodzakelijk. Bij vrijen tijdens de zwangerschap is het nog belangrijker voor jou én je partner om er op te letten wat fijn voor je is. Seks mag geen pijn doen, tenzij je er sámen voor kiest. Je partner moet ook wennen aan de nieuwe situatie, aan de veranderingen; hij heeft aanmoediging nodig om te leren, om te durven. Om er bij te blijven met zijn aandacht en niet in zijn eentje achter zijn orgasme aan te jagen.

De eerste maanden

Het is belangrijk om goed naar jezelf te luisteren. Ben je blij of in de war, zie je (vaag) aankomen hoe je leven gaat veranderen, moet er nog ontzettend veel uit je handen komen, ben je een nieuw soort moe, ben je misselijk? Je borsten beginnen te veranderen, soms worden ze veel gevoeliger. Vind je het lekker om aangeraakt te worden? Jullie kunnen samen de veranderingen in je lijf gaan ontdekken.

De 5e tot de 7e maand

Ik hoop dat je in deze maanden geniet van het zwanger- zijn, je bent op z’n mooist. Je lichaam vindt haar nieuwe balans. Als je zin hebt om te vrijen, ga er voor. Zoek voor jullie beiden prettige standjes, als je penetratie eng vindt, bang bent dat het te diep gaat, gebruik dan vingers, een speeltje. Wederzijdse masturbatie is ook fijn, zo kan je veel van elkaar lichaam leren. Als je klaar komt is het in deze periode een heftiger, intensere ervaring. De kramp is niet erg voor het kindje, zelfs helemaal okay. Daarna ben je heerlijk ontspannen en kan je echt lekker diep slapen.

De laatste weken

Vermoedelijk voel je je nu “dik”, je kan je voeten niet meer zien, je krijgt (kleine) lichamelijke klachten. En je bent vaker in je eigen wereld. Je partner kan het daar moeilijk mee krijgen, zich overbodig gaan voelen. Dat is hij niet en jij bent de enige die hem dat kan laten weten/voelen. Waarschijnlijk niet door uitbundig samen te vrijen, maar wel door samen te zijn. Tegen elkaar aan liggen, zachtjes te strelen en gestreeld worden over je hele lichaam, ook op die plekken of juist, waar je zelf niet meer bij kan. En dan is het zo ver: Je gaat bevallen! In dit artikel kun je meer lezen over seks na de bevalling.   Door gastblogger Anna Kentie, psycho-therapeut.  

Fot0 1: Shutterstock - Lana K. Foto 2: Shutterstock - Maksim Shmeljov